ابزار موردنیاز جهت اندو | ابزار و وسایل درمان ریشه | ست اندو عصب کشی | انواع فایل های عصب کشی | چیدن ست اندو
تجهیزات اندو برای افزایش دقت و همین طور کاهش مدت زمان درمان برای بیمارانی که از مشکلات ریشه دندان رنج می برند، استفاده می شوند. در این مقاله تجهیزات اندو به طور کامل شرح داده می شود و نکات و ویژگی های آن ها بیان خواهد شد. همچنین طرز چیدن این ست برای شما خوانندگان عزیز بیان خواهد شد.
اندو چیست؟
بهتر است قبل از هر چیزی بدانیم که تجهیزات اندو برای کدام قسمت درمان مورد استفاده قرار می گیرد. درمان هایی که بر روی ریشه دندان انجام می پذیرند مانند : عصب کشی، جراحی های اپیکو که سبب قطع انتهای ریشه دندان می شود و درمان مجدد ریشه از جمله مواردی هستند که به آن درمان ریشه و یا اندو (Endo) گفته می شود.
درمانهای انجام گرفته بر روی ریشه دندان که شامل عصبکشی، درمان مجدد ریشه، جراحیهای اپیکو که درواقع موجب قطع کردن انتهای ریشه دندان میشود و با توجه به صلاحدید پزشک متخصص انجام میشود، درمان ریشه یا در اصطلاح عامیانه عصبکشی اندو گفته میشود.
میتوان گفت عصبکشی راه درمانی است که در درون دندان انجام میشود و زمانی که درمان ریشه لازم و ضروری باشد یا پالپ و بافت نرم داخل کانال دندان و مجرای ریشه ملتهب، آلوده و دچار آسیب زیادی شده باشد، مورد استفاده قرار می گیرد.
فرایند مربوط به عصبکشی تحت عنوان علمی تخصصی شناخته شده است که شامل مراحل مختلفی هست که هرکدام میتواند از لحاظ کیفی نتیجه کار را ضمانت نماید.
باید دانست که عمل عصبکشی دندان نیازمند کارهای تخصصی بوده و مراقبت فراوان میطلبد.
درواقع پس از انجام عصبکشی مراقبت از دندان دو برابر میشود.
عدهای گمان میکنند همینکه اندو بر روی دندان انجام شد، دیگر دندان به حالت اولیه برگشته است و میتوانند از آن به هر ترتیب استفاده نمایند. در صورتی که نیاز به مراقبت ویژه ای دارد.
فرایند انجام اندو
درمان اندو، فرایندی است که درون دندان انجام می گیرد و هنگامی که بافت نرم داخل دندان، پالپ و یا مجرای ریشه آلوده، ملتهب و یا دچار آسیب زیادی می شود این درمان انجام می پذیرد. انجام فرایند اندو شامل فرایندهای مختلف عصب کشی می باشد که باید با دقت فراوان انجام گیرد، همچنین مراقبت های بعد از آن نیز بسیار حائز اهمیت می باشد.
چه زمانی نیاز به عصب کشی با استفاده از تجهیزات اندو داریم؟
همان طور که می دانید ساختمان هر دندان از 2 قسمت تاج و ریشه تشکیل شده است. ریشه دندان یا همان پالپ از اعصاب، عروق و سلول تشکیل شده است.
بیشتر افراد در طول زندگی خود دچار دندان درد می شوند. هنگامی که در زمان جویدن مواد غذایی و یا برخورد با سردی و گرمی دندان های شما احساس درد داشت، باید بدانید که یک مشکل اساسی در دندان های شما وجود دارد.
در این گونه موارد، پوسیدگی به عصب دندان رسیده و در صورت عدم پیگیری، امکان دارد این پوسیدگی به دیگر دندان ها نیز سرایت کند. درد دندانی که به عصب رسیده است به صورت ضربان بوده و بیشتر هنگام شب به سراغ افراد می آید و با مصرف مسکن نیز برطرف نمی شود.
در نتیجه درمان برای دندان اینگونه افراد تنها عصب کشی و درمان ریشه و یا همان اندو می باشد. درمان اندو، یک رشته ی تخصصی است که به درمان مشکلات بافت های اطراف ریشه و پالپ می انجامد.
هنگامی که عصب دندان دچار عفونت و آسیب بشود نیاز به عصب کشی پیدا خواهد کرد. ضربه و فشار به دندان به علت پوسیدگی قابل ملاحظه، باعث احساس درد شدید در بیمار می شود.
در بعضی مواقع دندانپزشک با استفاده از روش های شیمیایی، عصب دندان را از بین برده و آن را خارج می کند. اگر عصب کشی انجام نشود باعث عفونت های شدید و مشکلات جدی خواهد شد
تجهیزات مربوط به اندو ( ابزار موردنیاز جهت اندو )
توربین و آنگل
یکی از تجهیزات مربوط به عصبکشی توربین و آنگل میباشند که جهت تراش دندان و برداشتن پوسیدگیها مورداستفاده قرار میگیرند.
توربین مته دندانپزشکی است که در سر آن فرزهای الماس قرار میگیرد و میتواند مینای دندان را به راحتی تراش دهد تا دندان جهت عصبکشی دندان آماده باشد.
آنگل ها صدای بیشتری نسبت به توربین دارند و به علت قدرت بیشتر موتور از سروصدای بیشتری برخوردار میباشند. آنگل به وسیله سرهای برندهای که دارند، مینا و عاج دندان را تراش داده و پوسیدگیها را برمیدارد و دندان برای آندو آماده میشود.
دستگاه روتاری
یکی دیگر از تجهیزات عصبکشی دستگاه روتاری هست که به وسیله فایلهای مخصوص عصبکشی دندان را انجام میدهد.
این فایلها در فرم، جنس و اشکالی خاصی موجود هستند که دقیقاً مانند کانالهای ریشه فرم میگیرند و عمل عصبکشی را بهدقت بالا و کیفیت بسیار دقیق، سهل و بهتر انجام میدهند.
به این طریق عمل عصبکشی با احتمال درد کمتری انجام میشود. این دستگاه معمولاً در تجهیزات مربوط به عصبکشی قرار دارد.
دستگاه روتاری به جای حرکات دست کمک می کند تا درمان ریشه به سهولت و با مشکل و درد کمتری انجام پذیرد.
همچنین با استفاده از این دستگاه می توان موفقیت رفع مشکلات ریشه کانال را افزایش داد.
ضمن اینکه دستگاه روتاری دارای این مزیت است که تا سال ها ریشه ی دندان بدون پوسیدگی و مشکل درون استخوان فک باقیمانده و حفاظت می شود.
اجزای دستگاه روتاری
همان طور که بیان شد دستگاه روتاری می تواند دندانپزشک را برای تراش دادن دندان جهت اصلاح سازی شکل ساختاری دندان و تراش دادن دندان کمک کند. این دستگاه بر 2 نوع می باشد:
- ابزار برش
از این ابزار جهت تغییر شکل دندان و برش دادن آن استفاده می شود و معمولا از جنس الماس ساخته می شوند.
- ابزار پولیش و پرداخت
برای پولیش و صیقل دادن سطح دندان از این ابزار استفاده می شود که دارای دورهای پایین می باشد. قسمت هد این دستگاه دارای اشکال گوناگون می باشد.
دستگاه اپکس فایندر
این دستگاه یکی دیگر از ابزار مربوط به عصبکشی میباشند و برای تعیین طول ریشه کانال در زمان عصبکشی دندان می باشد.
درواقع دستگاه اپکس فایندر جایگزین رادیوگرافی نمیباشد و در زمان عصبکشی دندان باید از هردو ابزار استفاده نمود.
از گزینههای مناسب در افزایش دقت اپکس، رعایت اصول عصبکشی دندان است؛ که شامل: برداشتن کامل پوسیدگی و برداشتن کاملترمیم صلبی است.
باید دانست که برای بهینهسازی عملکرد دقت دستگاه اپکس در هنگام عصبکشی دندان، رعایت مسائل بهداشتی و ایزولاسیون ابزار اهمیت زیادی دارد.
ابزار موردنیاز جهت اندو
دستگاه رادیوگرافی
برای تشخیص آبسه دندان و استفاده از گزینههای مناسب و سریع در عمل عصبکشی استفاده از دستگاه رادیوگرافی نقش مهمی را ایفا میکند.
به وسیله رادیوگرافی میتوان هرگونه پوسیدگی دندان، نقایص فک، دندان و سایر ناهنجاریهای فک و دندان را تشخیص داد.
معمولاً دستگاههای رادیوگرافی به دودسته درون دهانی و خارج دهانی دستهبندی میشوند که دستگاههای تشخیص پوسیدگی، مشاهده رشته دندان، مطالعه در زمینه سلامت بخش استخوانی دندان و وضعیت دندانهای در حال رشد در اطفال نوع دیگری از رادیوگرافی میباشند.
دستگاه آبچوراتور
دستگاه آبچوراتور یا دستگاه تراکم عمودی یکی دیگر از تجهیزات عصبکشی هستند که قابلیت پر کردن ریشه را بهوسیله تزریق فراهم میکنند.
گاهی در برخی مواقع نسبت به روشهای معمولی، کانالهای فرعی و جانبی را بسیار بهتر پر میکند و درمان و امکان موفقیت در انجام عمل را تضمین مینماید.
کاربرد دستگاه ابچوراتور
زمانی از دستگاه ابچوراتور استفاده می شود که ریشه دندان ها دچار عفونت شده و نیاز به درمان پیدا کرده است. توسط این دستگاه می توان بدون نیاز به کشیدن دندان، آن را درمان کرد.
زمانی که توسط اشعه ایکس تشخیص داده شود که پالپ دندان بر اثر عفونت باکتریایی شده است درمان ریشه باید شروع شود، زیرا باکتری ها تکثیر شده و به دیگر دندان ها گسترش پیدا می کند.
با پیشرفت عفونت و مرگ پالپ به نظر می رسد دندان بهبود پیدا کرده است اما در واقع باکتری ها توسط کانال ریشه افزایش یافته و گسترش پیدا می کنند که معمولا دارای علائم زیر می باشد:
- درد در هنگام خوردن و یا آشامیدن مواد غذایی سرد و یا گرم
- احساس درد در هنگام جویدن یا گاز گرفتن
- تورم لثه ی نزدیک دندان معیوب
- لق بودن دندان
- تورم صورت
- خارج شدن چرک از دندان آسیب دیده
- تیره شدن دندان
برای خرید تجهیزات و وسایل دندانپزشکی ، همچنین ابزار موردنیاز جهت اندو به سایت ما سر بزنید و از همه ی نمونه ها بازدید نمایید.
پس از عمل عصبکشی رعایت چه مواردی ضرورت دارد؟
در اولین روزهای پس از عمل عصبکشی به دلیل التهابات طبیعی بافتهای ناحیه دندان، درصورتیکه بیمار سابقه درد دندان و عفونت را قبل از اندو داشته باشد، دچار حساسیت خواهد بود.
برای برطرف شدن این حساسیت و ناراحتیها از مسکنهای موجود نظیر ایپوپروفن یا ناپروکسن، جهت کاهش ناراحتی توسط دندانپزشک تجویز میشود.
بیمار پس از عمل میتواند به فعالیتهای روزانه خود بازگردد. تا زمانی که عمل عصبکشی کاملاً پر نشده باشد، یعنی بهطور کامل و دائمی پر شد یا روکش دندان کار گذاشته شد، بهتر است از جویدن با دندان در زمانترمیم پرهیز نمود، با این کار از آلودگی مجدد درون دندان و ترک خوردن دندان شکننده قبل از بازسازی کامل آن جلوگیری میشود.
عمل عصبکشی چگونه انجام میشود؟
در زبان لاتین عصب دندان بانام پالپ شناخته میشود.
عصبکشی وقتی انجام میشود که عصب دندان دچار عفونت یا از بین رفته باشد. بیمار ممکن است درد منتهی به مجرای عصبی را تجربه کرده باشد و گاهی امکان دارد این درد را اصلاً تجربه نکرده باشد.
برخی عوامل مرگ پالپ مانند پوسیدگیهای عمیق دندان یا ضربه و فشار شدید به دندان است.
بعضی مواقع دندانپزشک از طریق روشهای خاص و بهوسیله مواد شیمیایی پالپ را از بین برده و خارج میکند. باید دانست که اگر عمل عصبکشی انجام نشود میتواند منجر به مشکلات سلامتی شدید یا ناراحتیهای بسیار خطرناک و یا حتی منجر به مرگ میشود.
علت مشکلات ایجادشده اغلب به دلیل پالپ عفونیشده و بافت دندانی عفونی است که موجب عفونتهای شدید توزیع یافته میشود. به این عفونتها اصطلاحاً آبسه میگویند.
عمل عصبکشی به چه دلیل انجام میشود؟
درمان عصبکشی (روت کانال) باعث حذف کامل بافت نابودشده و پاکسازی کامل لایه زیر یا بستر دندان می شود. گاهی امکان دارد این بافت به دلیل وجود باکتریها، از درون دندان عفونیشده باشد.
عصبکشی مانع انتشار عفونت به استخوان میشود. میتوان گفت که عمل تمیز کردن دندان به شکل کامل و 100% موفق انجام نمیشود.
دندان از طریق کانالهای کوچک که در انتهای ریشه قرار دارد به استخوان وصل میشود و به همین علت کوچکترین باکتری موجب گسترش عفونت به دیگر بخشهای استخوان فک میشوند.
دندانپزشک به کمک ترکیب مواد خاص اقدام به پر کردن و انسداد کانالهای موردنظر میکند بهنحویکه هرگونه باکتری موجود در فضای دندان، امکان تکثیر و تولیدمثل را نداشته باشند.
قیمت تجهیزات اندو
قیمت تجهیزات اندو بر اساس تنوع مدل بالای تجهیزات اندو، قیمت های مختلفی برای آن در نظر گرفته شده است. برای استعلام قیمت تجهیزات اندو می توانید به صفحه مختص مربوط به سایت فروشگاه اینترنتی مواد و تجهیزات دندانپزشکی دکتر مارکتز مراجعه کرده و یا با کارشناسان ما در این زمینه مشورت نمایید
بهتر است برای خرید بهترین مواد مصرفی دندانپزشکی بهترین برند و با کیفیت ترین آن ها را انتخاب نمایید دکتر مارکت با داشتن بهترین مواد و تجهیزات دندانپزشکی همواره آماده خدمت رسانی به دندان پزشکان محترم و کیلینیک های دندانپزشکی می باشد.
برای آشنایی بیشتر با انواع مواد مصرفی دندانپزشکی پیشنهاد می کنیم مقاله مواد مصرفی دندانپزشکی را مطالعه نمایید.