اجزای مهم در یونیت دندانپزشکی
در این مقاله سعی شده تا شما را با یونیت aدندانپزشکی و اجزای مهم آن به صورت کلی آشنا کنیم.
قسمت های اصلی یونیت دندانپزشکی به شرح زیر می باشد:
صندلی
صندلی های یونیت به 3 دسته U,X و Z تقسیم بندی می شوند. به دیلی ساختار ساده نوع U بیشتر کارخانجات از این ساختار استفاده می کنند. اما از لحاظ استحکام و قدرت، صندلی از نوع X پیشنهاد می شود. 2 موتور در هر صندلی وجود دارد که یک موتور در قسمت نشیمن گاه برای بالا و پائین کردن به کار می رود و موتوری دیگر در قسمت پشت برای جا به جایی موجود می باشد.
دو حالت کلی در صندلی های هر یونیت وجود دارد:
- Zero position: حالتی است که پشت صندلی به حالت 90 درجه رسیده است و در پائین ترین حالت خود رسیده است.
- Over position: در این حالت پشتی به حالت خوابیده می باشد و به 180 درجه نسبت به نشیمن گاه می باشد وصندلی به بالاترین ارتفاع خود رسیده است.
تابلت
مهمترین قسمت یونیت تابلت می باشد. بر روی تابلت تمامی اینسترومنتها مانند ابزارآلات مربوط به تراشکاری و برشکاری و … بر روی این ابزار قرار می گیرد مانند کنترل های صندلی، چراغ، کراشوار، لیوان پر کن و غیره قرار می گیرد.
قسمت های مختلف تابلت
تابلت شامل صفحه کلید، نگاتوسکوپ، سینی، شلنگ ها، اینسترومنت هاو سیم ها می باشد.
چراغ روشن
ایجاد روشنایی لازم جهت دید بهتر دندانپزشک توسط چراغ می باشد. کیفیت و تکنولوژی چراغ های یونیت مختلف و متفاوت می باشد و هرچه کیفیت چراغ بالاتر و جدیدتر باشد ، قیمت بالاتر و نور ایجاد شده بیشتر می باشد.
چراغ های بکار رفته در این قسمت شامل : لامپ هالوژن ( 12-10 ولت و 24-22 ولت)، کاسه چراغ یا رفلکتور، قاب، سنسور خاموش و روشن یا کلید و تنظیم شدت نور
کراشوار (ساکشن، لیوان پر کن و دستشویی)
بیماران به وسیله کراشوار می توانند دهان خود را بشویند. کراشوار دارای سینک( یک کاسه چینی) است که قابلیت جدا شدن را نیز دارد. لوله ای درون کراشوار وجود دارد که باعث باز شدن آب درون کاسه می شود. کنترل باز و بسته شدن آب به وسیله تابلت می باشد. کنترل جریان آب در این قسمت توسط شیر برقی می باشد.
لیوان پر کن
در این قسمت لیوان برای بیماران پر آب می شود. کنترل این قسمت روی تابلت، بدنه کراشوار و سایت نرس است. کنترل جریان آب در این قسمت توسط شیر برقی کنترل می شود.
سیستم داخل باکس یونیت
همه ی یونیت ها توسط هوا، آب و برق کار می کنند. آب و هوا در یونیت ها بسیار مهم می باشند زیرا اینسترومنت ها مهم ترین قسمت یک یونیت می باشند.
سیستم هوای یونیت ها
هوای یونیت ها توسط کمپرسور ها( پمپ) تولید می شوند و این هوا بسیار فشرده می باشد. به علت صدای زیاد کمپرسور ها، این دستگاه ها خارج از مطب نصب می شوند.
سیستم آب یونیت ها
آب لوله کشی شهری به یونیت ها وارد می شوند. برای جلوگیری از اسپری شدن هوای سرد درون دهان بیماران و ایجاد حالت ناخوشایند به آن ها، سیستم آبگرمکن نیز در آن ها وجود دارد.
پدال
دو نوع کانال ( تک کاناله و دوکاناله) در یونیت های دندانپزشکی موجود می باشند.
- تک کاناله: در این نوع پدال ها یک شلنگ به پدال وارد می شود و با فشاردادن به پدال، هوا به وسیله شلنگ دیگر خارج می شود.
- دوکاناله: در این نوع پدال، هوا به وسیله یک شلنگ وارد می شود و از طریق 2 شلنگ دیگر خارج می شود. هر یک از شلنگ ها به یکی از کلید های پدال متصل می شود که با فشار دادن آن ها هوا خارج می شود.
سیستم ساکشن
یک یونیت دندانپزشکی ایده آل باید دارای سیستم مکنده خوب باشد تا باعث دید کافی در محیط دهان شود وازاتلاف وقت جلوگیری نماید. بیشترین ساکشن های موجود در یونیت ها به طور سیستم مکش به وسیله 3 راهی ساکشن صورت می گیرد بصورتی که با انحراف آب از مسیر و ورود به فاضلاب یک خلا در مسیر ایجاد می شود و عمل مکش انجام می شود.
بزاق کش
این سیستم برای مکش بزاق می باشد و با آب یا هوا کار می کند. این دستگاه دراری مکش ضعیفی می باشد و برای کشیدن مایعات چرکی و بزاق غلیظ مناسب نمی باشد. برای بهتر شدن کارایی ساکشن، باید فشار آب یا هوا بیشتر باشد.
ساکشن مرکزی
کارکرد این دستگاه مانند جاروبرقی می باشد و قدرتی مکشی بین 10 تا 15 برابر ساکشن های معمول می باشد. عملکرد این دستگاه به این صورت است که هوا با سرعت 150 تا 200 km/h عبور می کند و قدرت مکننده آن 50 لیتر در دقیقه است و مواد جامد و مایع از فاصله 10 تا 150ml دهانه سر ساکشن مکیده می شود. در ساکشن پرتابل این فاصله بین 3 تا 5 ml می باشد.
کنترل بلوک
این دستگاه باعث عمل تقسیم، قطع و وصل و انتقال آب و هوا به داخل اینتسرومنت ها می شود و یکی از اجزای مهم تابلت یونیت می باشد . کنترل بلوک بصورت پنوماتیکی می باشد. در داخل یونیت ایرسوئیچ ها، شیرهای پنوماتیکی و جعبه های تقسیم متفاوت وجود دارند.
جعبه جانبی یونیت
یکی از قسمت های مهم در یونیت ها باکس جانبی آن ها می باشد. در داخل باکس جانبی، بزاق کش، جداکننده آمالگام و منبع ذخیره آب قرار دارند. در انواع قدیمی تر از یونیت ها، بوسترهایی برای رگلاژ فشار هوا درایو توربین ها و آنگل ها در این قسمت قرار داشت. همچنین وسایل دیگر مانند رگلاتور ولتاژ چراغ، برد تغذیه و برد تابلت در این قسمت قرار دارد.