از کامپوزیت و لمینت دندان چه می دانید؟
یکی از مهمترین عواملی که در زیبایی چهره افراد موثر می باشد، دندان ها می باشد. دندان ها در طول مدت زندگی ممکن است دچار جا به جایی، پوسیدگی و یا تغییر رنگ بشوند، از این رو افراد به انتخاب خود و یا دندانپزشک محترم به راهکارهایی همچون لمینت یا کامپوزیت دندان ها روی می آورند.
یکی از دغدغه های بیماران، تفاوت کامپوزیت و لمینت می باشد که در این مقاله سعی شده به صورت ساده آن هارا برای شما مطرح کنیم.
کامپوزیت چیست؟
کامپوزیت به موادی گفته می شود که دندان ها را با آن پر می کنند و به صورت خمیری می باشند. کامپوزیت همرنگ دندان ها می باشد و لایه نازکی از آن روی دندان فرم داده شده و قرار می گیرد و در انتها توسط نور آبی بر روی دندان تثبیت می شوند.
جنس کامپوزیت دندان از چیست؟
کامپوزیت های دندان انواع مختلفی دارند و در واقع از مواد رزینی تشکیل شده اند. هر نوع کامپوزیت کاربرد متفاوتی نیز دارند. برای دندان های جلو درخشندگی و زیبایی آن ها مهم می باشد، درحالی که استحکام دندان های عقب از مزیت آن ها به حساب می آید.
انواع کامپوزیت عبارتند از:
- هیبرید
- میکروفیلد
- نانوفیلد
- IPS ونیرها
کامپوزیت نوع هیبرید: مخصوص دندان های خلفی، دارای ذرات بزرگ و استحکام بیشتر.
کامپوزیت نوع میکروفیلد: سطحی صاف و براقی دارند در عوض استحکام کمتری نسبت به نوع هیبرید را دارا هستند. این نوع کامپوزیت نیاز به پالیش کمتری دارند و رنگ آن درخشان می باشند و مناسب برای دندان های جلو می باشد.
کامپوزیت نوع نانوفیلد: این نوع کامپوزیت استحکام و زیبایی را همزمان داراست.
کامپوزیت نوع IPS ونیر ها: جنس این نوع کامپوزیت سرامیکی می باشد و دارای رنگ ثابت و استحکام بالاتری نسبت به بقیه لمینت ها می باشد.
مزایای انواع کامپوزیت :
- عدم نیاز به آماده سازی دندان.
- برای اتصال نیاز به تجهیزات پیشرفته ندارد.
- قابل تعمیر می باشند و بر خلاف لمینت ها قابل ترمیم و بازسازی می باشند.
- با مواظبت و نگهداری می توانند تا سالیان سال از آن ها استفاده نمود.
معایب انواع کامپوزیت :
- به مرور زمان تغییر رنگ داده و تیره تر می شوند.
- اگر به درستی مواظبت نشوند، آسیب پذیر می باشند.
- انجام کامپوزیت ها تنها توسط دندانپزشک زیبایی قابل انجام می باشد.
از لمینت دندان چه می دانید؟
یکی دیگر از روش های زیبایی دندان ها لمینت می باشد که در واقع یک لایه از مواد است که بر روی دندان قرار می گیرد و به فرم دلخواه تبدیل می شود. این لایه بسیار نازک بوده و بر طبق نظر بیمار رنگ آن انتخاب می شود.
انواع لمینت:
- لمینت ونیر کامپوزیت
- لمینت سرلمیکی
لمینت ونیر کامپوزیت:
این نوع لمینت از مواد ترمیمی دندان ساخته شده است و باید از قبل توسط پزشک ساخته شده و بر روی دندان های شخص قرار می گیرد. از این روش برای مشکلاتی نظیر تغییر رنگ دندان، شکستگی، فاصله های دندانی و غیره استفاده می شود.
لمینت سرامیکی:
این نوع لمینت در خارج از مطب و در لابراتور ها ساخته می شوند. جنس آن از چینی بسیار نازک و مستحکم می باشد.طرز کار و نصب این نوع لمینت بسیار متفاوت از انواع دیگر می باشد و به دقت و وقت بیشتری نیاز دارد و به یک جلسه محدود نمی شود. بعد از آماده سازی لمینت سرامیکی در لابراتور ها، این مواد همراه با مواد و ابزا های دیگر بر روی دندان قرار می گیرند.
دوام لمینت های سرامیکی بسیار بالاتر از دیگر لمینت ها می باشد و کاربرد بسیار وسیع تری نسبت به بقیه انواع دارد. از کاربرد های لمینت های سرامیکی می توان به ترمیم شکستگی دندان ها، برطرف کردن ناموازنی دندان ها، تغییر رنگ دندان ها، فاصله ها ی بین دندان ها ، بدشکلی و یا ریز بودن دندان ها و …. اشاره نمود.
در چه مواردی بهتر است از لمینت استفاده نمود؟
- نامنظی دندان ها
- اصلاح چرخش دندان ها
- فاصله دندان
- تغییر کردن رنگ دندان ها
- تغییر رنگ هایی برای مقاومت در برابر بلیچینگ( سفید کردن رنگ ها)
مراحل انجام لمینت به چه صورت می باشد:
ارزیابی دندان ها و لبخند بیمار توسط متخصصان انجام می شود. انتظارات بیمار از درمان دندان ها بررسی می شود، به عنوان مثال کم کردن فاصله های بین دندان ها، تغییر فرم آن ها ، اصلاح گردش و غیره. در انتها عکسی از دندان ها گرفته می شود که پس از انجام کار، تغییرات به خوبی قابل دیدن و مشاهده باشد.
مزایای لمینت دندان:
- بر خلاف ترمیم دندان ها، این روش نیازمند تراش خوردن زیاد نمی باشد و تنها مقداری از سطح دندان تراشیده می شود.
- مقاومت بالای لمینت در برابر ساییده شدن.
معایب لمینت دندان:
- متاسفانه قسمتی از بافت مینای دندان ساییده می شود.
- به مرور زمان امکان دارد رنگ لمینت دچار تغییر شود.
- اگر لمینت دچار آسیب بشود غیر قابل تعمیر می باشد و باید به کلی تعویض شود.
- این یک روش درمانی نمی باشد بلکه تنها یک روش زیبایی است.
در انتها،کامپوزیت بهتر است و یا لمینت:
به این سوال بهتر است این گونه جواب داده شود که مکانیسم هر دو ترمیم باندینگ دندان ها می باشد این یعنی در هر دو یک ماده به نسج دندان می چسبد. این دو روش از روش های خوب و به روز دنیا می باشند. پزشک متخصص بر اساس فاکتور هایی مانند میزان ترمیم های قدیمی دندان ها، شرایط کلوژن، فرم صورت، فک و لب های بیمار، لبخند بیمار ممکن است یکی از این 2 روش را برای ترمیم انتخاب کند.