درباره قطعات دستگاه جرم گیر دندان
معمولاً از دستگاه جرم گیر برای شکستن و جدا کردن جرم و از بین بردن پلاک بر روی دندان و داخل لثه استفاده می شود. اصل کار با دستگاه امواج ( اولتراسوند) فرا صوت است.
اگر می خواهید برای مطب خود قطعات دستگاه جرم گیری تهیه کنید بهتر است سری به دکتر مارکتز بزنید.
اغلب دستگاه جرمگیر درای یک هند پیس می باشد که یک قلم بر روی آن نصب می شود. به طور کلی هدف در دستگاه جرمگیر، مرتعش کردن نوک قلم می باشد، که می توان به وسیله آن جرمگیری را انجام داد. نوک قلمی که بر روی هندپیس نصب شده است در محدوده فرکانسی 25 تا30 کیلو هرتز ارتعاش دارد.
انواع دستگاه جرمگیر
جرمگیر دندان از نظر سیستم ایجاد ارتعاش به سه دسته تقسیم می شوند:
جرمگیر اولتراسونیک القایی: در این نوع دستگاه ها، ارتعاش به وسیله سیم پیچ القایی بدنه و ورقه های مغناطیسی تراکمی قلم کویترون ایجاد می شود.
جرمگیر اولتراسونیک پیزوالکتریک: در این نوع دستگاه ها، با استفاده از خاصیت کریستال های پیزوالکتریک مانند کوارتز که با ورود نیروی التریسیته به آنها موجب ایجاد نیروی مکانیکی می شود، ارتعاش پیوسته ای تولید می کند. در این مدل دستگاه ها، حرکات ارتعاشی قلم به صورت عمودی حرکت می کند و حرکت افقی ندارد و همینطور کریستال آن ها، حرارت کمتری تولید می کند.
جرم گیر اولتراسونیک هوایی ( ایر فلو ): در هندپیس این نوع دستگاه ها، با استفاده از هوای فشرده ارتعاش ایجاد می کند و به وسیله محور مرکزی تو خالی که در آن آب جریان دارد، رتعاش به نوک قلم منتقل می شود.
دستگاه جرمگیر القایی ( کویترون )
کاربرد این دستگاه به این صورت است که به وسیله میدان مغناطیسی با ایجاد لرزش عمل جرم گیری دندان را انجام می دهد. کویترون دارای یک سری تیغه های مغناطیسی می باشد که در داخل یک کویل است. با عمل کردن دو سر کویل خاصیت مغناطیسی در آن القا می شود و باعث نوسان تیغه ها و انتقال نوسان ایجاد شده یه سری خواهد بود.
اجزا تشکیل دهنده دستگاه کویترون:
- هندپیس: هند پیس شامل سیم پیچی است که با اعمال جریان متناوب به آن میدان مغناطیسی تغییری در آن به وجود می آید. ابتدا هندپیس دارای یک مسیر برای آب و سیمی برای جریان الکتریسیته می باشد. زمانی که آب به هندپیس وارد می شود، از دور ورقه های متراکم فرو مغناطیس که در آخر به یکدیگر وصل شده است، عبور می کند و سپس از درون مجرایی که روی قلم برای عبور جریان آب تعبیه شده است عبور می کند.
در آخر به نوک قلم اسپری می شود وظیفه قلم این است که با فرکانس 25 تا 30 کیلوهرتز ارتعاش پیدا می کند و در اثر برخورد ذرات و مولکول های آب که به صورت ضربات مکانیکی به سطح دندان وارد می شود، باعث می شود که جرم ها و پلاک ها جدا شوند. قلم ها می توانند از هندپیس جدا شوند. بعد از جدا سازی باید استریل شوند، به این صورت که جریان الکتریکی از طریق سیم وارد سیم پیچ می شود.
بعد از ورود جریان متناوب به سیم پیچ میدان مغناطیسی تغییری در دور ورقه های قلم ایجاد می کند که باعث تغییر طول ورقه ها می شود و در نهایت باعث ارتعاش می شود.
حرکت ارتعاشی قلم ها هم به صورت عمدی و هم به صورت افقی می باشد. ارتعاشات عمودی برای جرم گیری عالی است اما ارتعاشات افقی در زمان برداشتن پلاک ها در زیر لثه باعث خون ریزی زیادی می شود و بهتر است که از نوع پیزوالکتریک به دلیل کم بودن ارتعاشات جانبی آن، برای برداشتن پلاک ها در زیر لثه استفاده شود. سیم پیچ فیدبک یا برگشتی نامیده می شود که این سیم پیچ به دستگاه بر می گردد و این امکان وجود دارد که دستگاه، فرکانس را بسنجد و فرکانس تحریک سیم پیچ اولیه روی مقدار مورد نظر کاربر ثابت بماند.
اغلب در بازار قلم هایی وجود دارد که از لحظ ابعاد جنس و ضخامت به گونه ای طراحی و ساخته می شوند و همین طور اگر دستگاه با فرکانس 30تا25 کیلو هرتز کار کند، نوع قلم باید 30 کیلوهرتز باشد. البته گاهی برخی از دستگاه ها دو فرکانسی هستند و هر دو فرکانس را هم دارند.
- پدال پایی: شامل یک عدد میکرو سوییچ می باشد که با فشار دادن پدال هندپیس کار می کند و همین طور شیر برقی اجازه عبور آب را به سمت سر هند پیس می دهد.
- ولوم تنظیم توان خروجی دستگاه: برای تنظیم قرت گرفتن جرم گیری دستگاه استفاده می شود.
- ورود آب به دستگاه: با توجه به اینکه هندپیس در زمان کار کردن خیلی داغ می شود حتماً باید ورودی آب داشته باشد و از این طرف آب وارد هندپیس شود و هسته هندپیس کویترون را خنک کند. روزنه کوچکی در نوک قلم نیز وجود دارد که در زمان استفاده از دستگاه، آب از طریق آن یه نوک قلم پاشیده می شود و به دلیل ارتعاش آب به صورت اسپری پخش می شود و حباب درست می کند. آبی که اسپری می شود همان طور که دندان را خنک می کند همان طور هم قلم را سرد می کند و باعث سایش می شود و عمل جرمگیری را انجام می دهد.
- ولوم تنظیم شدت آب دستگاه: با زیاد شدن توان دستگاه باید میزان آب ورودی به دستگاه هم زیاد می شود تا عمل خنک سازی دستگاه به صورت صحیح انجام شود و در غیر این صورت هندپیس دستگاه می سوزد.