قطعات دستگاه لایت کیور دندانپزشکی
کامپوزیت دندانی چیست؟
معمولاً کامپوزیت دندانی خمیری تشکیل شده از مخلوط سرامیک و مواد پلاستیکی می باشد که برای پر کردن حفره های دندانی از آن استفاده می شود و می توان با رنگی بسیار شبیه به رنگ دندان بیمارذ حفره دندان را پر کرد. پس از قرار دادن مواد بر روی دندان، کامپوزیت درون حفره قرار داده می شود و سپس با نور آبی رنگی آن را سفت می کنند.
مزایای کامپوزیت: اصلی ترین مزیت کامپوزیت ها بازسازی زیبایی دندان ها می باشد. دندانپزشک می تواند با ترکیب رنگ ها رنگ مورد نظر دندان بیمار را پیدا کند و به کار ببرد.
بر خلاف آمالگام کامپوزیت مثل چسبی به دندان می چسبد و در نتیجه دندانپزشک فقط باید قسمت های پوسیده را اصلاح کند و حفره را پر کند و نیار کمتری به تراش دندان به نسبت ترمیم با آمالگام دارد.
معایب کامپوزیت: این امکان وجود دارد که در زمان جویدن غذا حساسیت دندانی بعد از پر کردن با کامپوزیت بیشتر از پر کردن با آمالگام وجود دارد. رنگ سفید کامپوزیت هم امکان دارد در اثر مصرف غذاها و نوشیدنی های رنگدانه دار مثل قهوه و چای به مرور تغییر کند.
ایراد دیگری که کامپوزیت دارد ایجاد ترک های بسیار ریزی که ریز نشت هایی در بین کامپوزیت و دندان در طول زمان می باشد و می تواند باعث نفوذ باکتری ها و ایجاد پوسیدگی های ثانویه بخش های عمقی تر دندان می شود.
به طور کلی استحکام و پایداری کامپوزیت از آمالگام کمتر می باشد و به همین علت است که برای استفاده در مورد دندان های آسیا نمی باشد.
لایت کیور دندانپزشکی چیست؟
لایت کیور از دو کلمه لایت به معنی نور و کیور به معنی معالجه و درمان ساخته شده است و به صورت کلی برای نور درمانی استفاده می شود.
کامپوزیت های کنونی در ابتدا به صورت خمیری شکل هستند و کامپوزیت نوری نامیده می شوند، چرا که در زمان رسیدن نور به آن شروع به سفت شدن می کنند. این کامپوزیت ها مخلوطی از مونومرها می باشند که در زمان رسیدن نور به آن پلیمر که ماده ای است سفت و محکم می شود.
همانطور که گفتیم این ابتدا خمیری شکل هستند تا دندانپزشکی به راحتی بتواند حفره دندانی را پر کند و به آن شکل دلخواه را بدهد و سپس به وسیله دستگاه لایت کیور آن را محکم و سفت کند.
اما نوری که دستگاه لایت کیور تولید می کند یک نور مرئی می باشد که طیف آبی رنگی دارد و توان بالایی و دقت زیادی دارد و به هیچ عنوان نور ماوراء بنفش یا لیزر ندارد و هیچ نوع نور مضری برای بیمار ندارد به همین خاطر قدرت نفوذ آن در کامپوزیت تنها 2 میلیمتر را استفاده کرد باید زمان حدود 20 تا 30 ثانیه از لایت کیور استفاده کند سپس لایه دیگری را قرار دهد تا لایه های زیزین کاملاً سفت و محکم گردند.
نکته مهم: موفقیت ترمیم کامپوزیت ها با نور سخت شونده بستگی به درجه پلیمریزاسیون و نتیجه نتیجه بستگجی به شدت نور خروجی دستگاه دارد. شدت کافی طول موج صحیح 400 تا 520 نانومتر ( زمان کیورینگ کافی از متغیرهای مهم در پلیمریزاسیون کافی رزین های کامپوزیتی می باشد.
این دستگاه در شکل و فرم های مختلفی ساخته شده است اما دو نوع اصلی دارد. نوع هالوژنی و نوع LED که جدیدتر می باشد.
مزیت LED نسبت به هالوژن این است که نیاز به خنک کنندگی ندارد. در لایت کیورهایی که دارای لامپ هالوژن هستند برای خنک کردن از فن و یا هوای کمپرسور استفاده می شود.
میزان قدرت لایت کیور دندانپزشکی بر حسب میلی وات بر سانتی متر مربع می باشد که بیانگر مقدار توان اشعه وارد شده بر سطح است و هر چه این نیرو بیشتر باشد، مدت زمان مورد نیاز جهت تابش کاهش می یابد. قدرت تابش درلایت کیورهای مختلف متفوت است و از 100 میلی وات بر سانتی متر مربع تا 3000 میلی وات بر سانتی متر مربع می تواند باشد.
مهم ترین و رایج ترین انواع تابش عبارتند از:
- تابش ثابت که در طول نور دهی با شدت ثابتی تابیده می شود.
- تابش پالس که شدت نور کم و زیاد می شود و این افزایش و کاهش شدت کاملاً متناوب می باشد.
- تابش رمپ که از شدت نور کم شروع می شود و به تدریج با افزایش زمان شدت نور بیشتر می شود.
- در بعضی از دستگاه های اتوماتیک با انتخاب شدت نور زمان نوردهی نیز به صورت مناسب تنظیم می شود.
اجزای داخلی لایت کیورها شامل:
- برد الکترونیکی
- ترانس تبدیل ولتاژ
- لامپ هالوژنیک یا LED4
- رابط هدایت نور
- باطری
- محافظ نور
- سوویچ خاموش وروشن
- پایه شارژکن
- سوئیچ های انتخاب زمان
- هند پیس
- فن خنک کننده
اشکالات رایج در لایت کیور
- دستگاه روشن نمی شود.
- در نوع هالوژن دستگاه هر از چند گاهی روشن نمی شود.
- در نوع هالوژن نه نور داریم و نه فن کار می کند
- شدت نور ضعیف است
برای خرید قطعات مرغوب و با کیفیت دستگاه لایت کیور می توانید به فروشگاه اینترنتی دکتر مارکتز مراجعه کنید.
نکته مهم برای تمیز کردن
برای استریل کردن قلم اصلاً نباید نوک آن را به طور مستقیم در برابر حرارت خشک کن قرار دهید. به این دلیل که باید حتماً در اتوکلاو یا مواد استریل کننده قرار دهید.