همه چیز درباره اسکیلر التراسونیک
مدت های زیادی است که دندانپزشکان هنگام جرم گیری و تسطیح سطح ریشه را به وسیله ابزاری دستی مانند کورت ها انجام می دهند.
البته این شیوه بستگی به تکنیک دارد و بسیار وقت گیر و خسته کننده می باشد. تا همین آخرا به دلیل نوک عمل کننده حجیم اسکیلرها استفاده از این ابزار به دبریدمان فوق لثه ای محدود شده است.
برای خرید دستگاه اسکیلر التراسونیک می توانید به فروشگاه اینترنتی دکتر مارکتز مراجعه کنید.
این در حالی است که پیشرفت های صورت گرفته در تکنولوژی و طرح های جدید وسیله ای باریک و قلمی با نوک هایی شبیه پروب که امکان جرم گیری مؤثر را در پاگت های پریودنتال عمیق به همراه دارد و ایجاد خستگی کمتری را فراهم می کند.
انواع اسکیلرها
اسکیلرهای برقی در دو دسته قرار میگیرند: سونیک و اولتراسونیک؛ دستگاههای سونیک به یونیت دندانپزشکی متصل میشوند، زیرا به هوای فشرده نیاز دارند.
این دستگاهها در بسامد ۲۰۰ تا ۶۵۰۰ دور در ثانیه کار میکنند. وسایل اولتراسونیک معمولاً به صورت دستگاههای جداگانهای با مولد الکتریکی میباشند.
جرم گیری اولتراسونیک: روش کار
در یک معاینه روتین دندانپزشکی، دندانپزشک بقایای ریز بین دندان و لثه را بیرون می کشد و می تراشد. این روش برای حذف باکتری ها از دهان ضروری است. تجمع بالای باکتری و پلاک می تواند باعث بروز بیماری لثه، جینجیویت و دیگر بیماری های جدی دهان و دندان و حتی سایر قسمت های بدن شود.
جرم گیری اولتراسونیک شامل استفاده از ابزار به نام اسکیلر اولتراسونیک می شود. این ابزار ارتعاشات اولتراسونیک ایجاد می کند و هر گونه بقایای پلاک و تارتار را از بین دندان ها حذف می کند.
موج صوتی که توسط دستگاه تولید می شود به حذف کلکولوس کمک می کند. از سر دستگاه آب می آید تا به پاک کردن بقایای جرم و خنک کردن دستگاه کمک کند.
دو نوع عمده وسایل، اولتراسونیک مغناطیسی و پیزوالکتریک ) میباشند. هر دو در بسامدهایی در گستره ۱۸۰۰۰ تا ۵۰۰۰۰ دور در ثانیه عمل میکنند.
اسکیلرهای سونیک با هوا کار میکنند و بسامد ایجاد شده موجب نوسان نوک وسیله میشود. این وسایل از منبع هوای با سرعت بالا یا سرعت پایین یونیت دندانپزشکی استفاده میکنند.
آب از طریق همان لولهکشی مورد استفاده جهت انتقال آب به هندپیس دندانپزشکی منتقل میشود. نوک اسکیلرهای سونیک قطور بوده و طرح یکنواختی دارد.
مزایا:
حساسیت به زمان:
با این همه مشغله در زندگی، هیچ کس دوست ندارد وقت خود را روی صندلی دندانپزشک به هدر دهد. خوشبختانه جرم گیری اولتراسونیک روشی سریع است. با استفاده از این روش دندان های شما با سرعت بیشتری تمیز می شوند و سریع تر از روش های سنتی است.
مقرون به صرفه:
جرم گیری اولتراسونیک یک گزینه مقرون به صرفه است و ارزان تر از گزینه های مشابه است. البته قیمت واقعی درمان به نوع بیمه بیمار و شرایط درمانی وی بستگی دارد.
تأثیر گذاری:
روی این روش می توانید برای پاک کردن لثه حاصل از سیگار کشیدن، قهوه، چای و مواد غذایی رنگدانه دار حساب کنید. به علاوه، این روش تمیز کردن دندان ها برای کاهش ریسک ابتلا به بیماری های لثه مؤثر است. برخلاف روش جرم گیری دستی، ریسک آسیب به مینای دندان نیز بسیار پایین است.
بدون درد:
نگرانی در مورد حساسیت لثه و دندان پس از هر گونه درمان دندانپزشکی کاملاً منطقی است. با این حال، این شکل از درمان آسیبی به شما وارد نمی کند و برای انجام کار به بی حسی موضعی نیازی ندارد.
جرم گیر:
ازین دستگاه به منظور جرم گیری استفاده می شود. از جهت نوع کاربرد و سیستم عملکرد به 4 نوع عمده تقسیم می شود:
- مینی پیزون
- ایرفلو
- کویترون
- پیزون مستر
مینی پیزون
در مقایسه با پیزون مستر دارای قدرت و دامنه کاربرد مستمری است و به طور عمده از آن به عنوان مقیاس گر استفاده می کنند. برای راه اندازی آن به یک منبع آب با فشار 1 الی5 بار و یک منبع ولتاژ نیاز داریم.
دامنه فرکانس اولتراسونیک این دستگاه عموماً بین 25الی 32کیلوهرتز است.
این دستگاه دارای برد اصلی به نام برد پیزون می باشد که با ایجاد بک ولتاژ مناسب، باعث ارتعاش و تولید امواج اولتراسونیک در پیزونمی گردد. در نهایت این امواج به صورت ارتعاشی با فرکانس بالا، در سری یا همان هندپیس، ظاهر می گردند.
ایر فلو
این دستگاه نیز با پاشیدن هیدروکسید آلومینیم که به صورت پودر است، عمل می کند. با توجه به پایین بودن قدرت دستگاه، برای برداشتن و جرم های سطحی میتوان از این دستگاه استفاده کرد.
اساس عملکرد آن مطابق سایر دستگاه های اولتراسونیک می باشد. این دستگاه به جای اسکیلر دارای ایر فلو است و فاقد پیزونمی باشد. دو سوراخ جدا گانه برای آب و پودر دستگاه تعبیه شده است.
کویترون
سیستم عملکرد آن به صورت مغناطیسی بوده و دارای یک سری تیغه های مغناطیسی در داخل یک کویل می باشد. با اعمال ولتاژ به دوسر کویل، خاصیت مغناطیسی در آن القاء شده و باعث نوسان تیغه ها و انتقال نوسان ایجاد شده به سری خواهد شد.
این نوع از جرم گیرها در مقایسه با نوع پیزون، دارای ارتعاشات نامنظم تری می باشند.
پیزون مستر
این دستگاه نیز یک دستگاه اولتراسونیک است که از خانواده پیزون بوده و برای کاربرد های مختلفی استفاده می شود. این دستگاه عموماً دارای دو وضعیت کاری است. در یک حالت به همراه محلول و امواج اولتراسوند کار کرده و در حالت دیگر فقط با امواج اولتراسونیک کار میکند.
این دستگاه دارای سلکتور های برای تعیین قدرت پیزون و میزان ریزش آب می باشد. دستگاه دارای یک پمپ موتور می باشد که به وسیله برد کنترل کننده، کنترل می گردد. در داخل سیستم ترانس هایی جهت تبدیل برق ورودی به ولتاژ های مناسب برای کار قطعات الکترونیک مختلف، وجود دارد.
عمل قطع و وصل جریان آب نیز با شیر برقی صورت می گردد و مشابه مینی پیزون، دستگاه دارای هندپیس می باشد که سنگ پیزون در داخل آن قرار گرفته است. این دستگاه با پدال پایی کار می کند. سیستم پنوماتیک دستگاه توسط یک پمپ موتوری تحت فشار قرار گرفته و تزریق می شود.