همه چیز درباره جرم گیری دندان ها
یکی از موارد مهم در بهداشت دندان ها، جرم گیری دندان می باشد. به این علت که تنها مسواک زدن نمی تواند تمامی جرم های روی دندان را از بین ببرد، پس باید هر چند وقت یکبار باید برای جرم گیری دندان ها به دندانپزشک مراجعه کنیم.
سفید کردن یا جرم گیری دندان ها
معمولا تفاوت بین سفید کردن و یا جرم گیری کردن دندان ها گیج کننده می باشد. در هر دو حالت نتیجه سفید کردن دندان ها می باشد، با این تفاوت که سفید کردن دندان ها با هدف سفیدی دندان انجام می شود و تمرکز بیشتر به سفیدی و براق کردن دندان ها می باشد. در صورتی که جرم گیری فرایندی برای برداشتن جرم ها و پلاک های روی دندان می باشد و باعث جذب باکتری روی دندان می شود. هدف جرم گیری حفظ و تمیزی دندان ها می باشد و کمتر به سفید شدن دندان ها توجه دارد.
انواع لکه ها روی دندان
- تعدادی از لکه های سیاه رنگ که در اثر پوسیدگی به وجود می آیند به صورت حفره روی دندان دیده می شوند.
- در ساختمان خود دندان معمولا تغییر رنگ هایی به وجود می آید که دائمی بوده و به وسیله جرم گیری از بین نمی روند.
- بعضی از تغییر رنگ ها به دلیل موادی است که استفاده می کنیم و به صورت رسوب بر روی دندان باقی می ماند. این مواد که به صورت جرم و یا رسوب می باشند، صحبت اصلی ما می باشند. این نوع لکه ها با جرم گیری از بین می روند. آن ها باعث تخریب لثه ها می شوند و در بعضی مواقع باعث لق شدن دندان ها می شوند بدون اینکه خود دندان مشکلی داشته باشد.
مراحل جرم گیری
- دستگاه جرم گیر اولتراسونیک
استفاده از این روش یکی از متداول ترین روش ها در جرم گیری دندان ها می باشد. در این روش به وسیله دستگاه اولتراسونیک بر روی جرم های انباشته شده ضربه هایی وارد می شود که باعث تمیزی دندان ها می شود. سر این دستگاه گرد می باشد و انحنایی دارد تا بتواند سطح بیشتری از جرم های انباشته شده روی دندان را تمیز کند.
- ابزارهای کوچک دستی
ابزار دستی اسکیلر پریودنتال زمان فرایند جرم گیری را طولانی تر می کند. دندانپزشک ابزار را با سطح دندان تنظیم کرده و با ضربه، پلاک های انباشته شده روی دندان ها را بر می دارد. این فرایند بر روی تمامی سطح دندان ها و مابین دندان ها به کار می رود. ممکن است دندانپزشک نواحی دندان ها را با محلول کلروهگزادین نیز بشوید. این درمان بدون درد می باشد. بعد از برداشت مقادیر زیادی از جرم ها ممکن است قطعات ریز باقی مانده روی دندان به وسیله دستگاه اولتراسونیک برداشته شود.
- پولیش
بعد از عمل جرم گیری، تمیز کردن دندان ها به وسیله یک سمباده دستی به آرامی صورت می گیرد که به آن پولیش گفته می شود. از ماده ای به عنوان پروفیلاکسی که مانند خمیر دندان است برای این منظور استفاده می شود. سپس به وسیله یک ابزار دستی به آرامی می چرخد تا این ماده به تمامی سطوح دندان برسد. به وسیله اپولیش، سطح دندان ها هموار تر و درخشان تر خواهد شد.
- فلوراید
بعد از اتمام کار، ممکن است دندان پزشک یک لایه فلوراید روی دندان های شما قرار دهد. با طعم های مختلف فلوراید این عمل لذت بخش خواهد بود. این ماده قابل هضم نمی باشد، پس باید از بلعیدن آن اجتناب نمود. تا نیم ساعت بعد از فلوراید از خوردن و آشامیدن خودداری نمایید تا نتیجه بهتری داشته باشد.
مراقبت های بعد از عمل جرم گیری
- 2 تا 3 مرتبه در طول روز دهان و دندان را با نمک و آب ولرم شستشو دهید.
- مسواک به آرامی برای اولین بار به دندان بزنید.
- با روش صحیح مسواک بزنید.
- تایم مسواک زدن بین 2 تا 4 دقیقه باشد.
- یکبار در روز از نخ دندان استفاده کنید.
- هر 9 ماه یکبار کنترل بهداشت دهان و دندان توصیه می شود.
عوارض عمل جرم گیری
- در بعضی مواقع به علت وجود جرم های زیاد روی دندان ها، لثه ها به عقب رفته و بعضی از قسمت های ریشه باز و بدون حفاظ می شوند.
- احساس درد کم بعد از جرم گیری
- حساس شدن دندان ها بعد از جرمگیری در بعضی افراد
- احتمال ایجاد عفونت در لثه ها وجود دارد. برای پیشگیری از این مورد دندانپزشک از قرار دادن فیبر های آنتی بیوتیک بر روی دندان ها استفاده می کند.
درد در جرم گیری
در جرم گیری نیازی به هیچ بی حسی نداریم و دردی را حس نمی کنیم. عمل جرم گیری به وسیله ضربه انجام می شود و هیچ خراش و تراشی بر روی دندان ها حس نخواهیم کرد.
لق شدن دندان ها در جرم گیری
یکی از باورهای غلط عموم این می باشد که فکر می کنند جرم گیری باعث لقی دندان ها می شود. لقی دندان ها به علت تجمع زیادی جرم و بی توجهی به این موضوع می باشد که باعث می شود مقداری از استخوان نگهدارنده دندان ها تحلیل برود. این به این معنا است که قبل از عمل جرم گیری دندان لق شده است اما به علت چسبیدن دندان به جرم ها بیمار متوجه آن نشده و بعد از جرمگیری آن را احساس می کند. این نکته حائز اهمیت می باشد که افرادی با دندان های سالم ، دندانی لق ندارند.
چند نکته در رابطه با جرم گیری
- عمل گیری را در سال یکبار حتما انجام دهید.
- اگر به هنگام مسواک زدن از لثه شما خونی آمد بدانید که آن دندان دچار مشکل شده است. آن ناحیه را بیشتر مسواک بزنید و از خون آن نترسید و مطمئن باشید با مسواک زدن از خونریزی آن ناحیه کاسته می شود.
- احتمال دارد بعد از جرم گیری دندان ها به سرما و گرما حساس شود. نگران این موضوع نباشید.
- استفاده از دهانشویه بعد از جرم گیری توصیه می شود.
- به هیچ عنوان قبل و بعد از جرم گیری ار آنتی بیوتیک استفاده نکنید.
- استفاده از محلول تونیک بعد از عمل جرم گیری به لثه ها و دندان ها توصیه می شود.