همه چیز درباره ی پمپ تزریق سرنگ
پمپ تزریق سرنگ
به وسیله پمپ سرنگ مقداری معینی از دارو در زمان خاصی به بیماران تزریق می شود. تزریق مایعاتی به بدن مانند ( دارو ها، غذاهای مایع، گلوکز، محلول نمک و ….) استفاده می شود. بعد از عمل های جراحی و یا در بخش مراقبت های ویژه نیاز است تا مقدار خاصی دارو به طور منظم و در زمانی خاص به بیماران تزریق شود.
اصول عملکرد
یک سرنگ پلاستیکی که حاوی قسمتی نگهدارنده می باشد، به رگ بیمار و یا به صورت مستقیم به معده وی متصل می شود. به وسیله پمپ سرنگ می توان مقدار خاصی از دارو ها را به صورت پیوسته و در زمان های تعیین شده به وسیله یک سوزن بسیار باریک در زیر بازو، پا و یا شکم تزریق کرد. سرعت تزریق را می توانیم با تنظیم خطی حرکت پیستون سرنگ بر اساس اینکه قطر داخلی سرنگ ثابت و استاندارد می باشد، کنترل کنیم. تزریق زیاد و یا کم دارو های خاص ممکن است برای هر بیمار خطرناک باشد.
در قسمت نگهدارنده این دستگاه، دارو و یا مواد مغذی قرار می گیرند. بعد از اینکه نرخ تزریق مشخص شد، پمپ به وسیله جلو بردن پیستون سرنگ( پلانگر)، دارو را بر اساس مقداری که تعیین شده است تزریق می نماید. قطر سرنگ و مقدار نرخ جریان تنظیم شده، سرعت تزریق را تعیین می کند.
در هنگام تزریق و در حال کارکرد پمپ، حجم ، فشار مایع و میزان نرخ جریان به صورت منظم اندازه گیری می شود.
سرنگ های پلاستیکی موجود به وسیله تولید کنندگان مختلف با هم یکسان نیستند و به همین خاطر، پمپ ها برای کار با نوع خاصی از سرنگ ها مشخص می شوند. نتیجه استفاده از پمپ تزریق سرنگ، کنترل فشار مایع تزریقی وممانعت از آسیب رساندن به رگ بیمار در حین افزایش احتمالی بیش از حد فشارمی باشد. فشار بالا، با آلارم بستن و انسداد تیوپ تزریق، همراه خواهدبود.
واحد اندازه گیری
میلی لیتر بر ساعت (ml/h)، مقادیر نوعی و متداول 0 تا 250 میلی لیتر در ساعت (0-250 ml/h)
موارد مصرف پمپ سرنگ
وزن پمپ سرنگ 2 کیلوگرم می باشد و پایه ای مخصوص برای قرار گرفتن روی آن وجود دارد. از دستگاه پمپ سرنگ برای تزریق های مداوم و منظم دارو های هورمونی، شیمی درمانی، قلبی، آنتی بیوتیک های خاص و یا تغذیه نوزادان نورس با شیر استفاده می شود.
به وسیله این دستگاه می توان مقدار کم دارو را با دقت بالا به بیماران تزریق کرد. به وسیله یک رایانه هوشمند میتوان جریان تزریق را کاهش و یا افزایش داد. در صورت مواجه شدن با مشکلاتی از قبیل انسداد رگ و یا جا به جایی آنژیوکت، پمپ سرنگ شروع به آلارم می کند.
اجزای تشکیل دهنده دستگاه پمپ سرنگ
- رایانه هوشمند
- ست نگهدارنده
- کانولا یا سوزن
- پمپ
- پلانگر
موارد استفاده از پمپ سرنگ
برای استفاده از پمپ سرنگ، دلایل مختلفی وجود دارد که مهمترین آن ها بهترین روش برای دریافت دارو ها در مقادیر کم می باشد. موارد استفاده از این دستگاه را می توان به عوامل زیر اشاره کرد:
- تزریق منظم و دقیق داروهای ضد سرطان
- دارو های هورمونی
- دارو های تنگ کننده و یا گشاد کننده عروق
- دریافت دارو های شیمیایی تزریق دارو
- شیر دادن به نوزادان نارس و تازه متولد شده
- تزریق غذای مایع و دارویی که امکان بلع آن وجود ندارد
- مناسب برای بیمارانی که روزها و ساعت های آخر عمرشان را سپری می کنند، برای دریافت مواد مغذی و یا دارو
مشکلاتی که به وسیله استفاده از پمپ سرنگ بهبود می یابند شامل:
- استفراغ
- درد
- تشنج
- مشکلات تنفسی
- ترشحات بیش از حد تنقسی ( ترشحات در گلو و یا ریه)
- تحریک
معایب دستگاه پمپ سرنگ
همیشه این نگرانی در هنگام استفاده از دستگاه وجود خواهد داشت که دارو بیش از اندازه و یا کمتر از حد لازم به بیمار برسد. به همین علت، هنگام استفاده باید از میزان دقیق و مداوم دستگاه اطمینان حاصل کنیم. در بعضی از مدل های موجود، امکان تنظیم دارو و بعد از آن قفل مقدار وجود دارد که تا حدودی از این مشکل اجتناب می شود. درصورتی که این امکان در دستگاه ها وجود نداشته باشد، مراقبت متداول لازم می باشد. برای داشتن فشار سیستم مناسب، سرکشی مداوم توصیه می شود. این نکته را نیز در نظر داشته باشید که افزایش فشار مایع، باعث آسیب های جدی به دستگاه خواهد شد.
نکات ایمنی برای استفاده از پمپ سرنگ
- در مکان های مرطوب و خیس از این دستگاه استفاده نکنید.
- بهتر است سرنگ های 50 میلی لیتری پر نشوند، زیرا امکان آنکه سرنگ در محل تعیین شده قرار نگیرد وجود دارد.
- در مکان هایی که امکان انفجار وجود دارد استفاده نشود.
- برای راه اندازی دستگاه، از سیم های رابط استفاده نشود.
- هنگام خاموشی دستگاه، از عدم اتصال سیم به برق اطمینان حاصل فرمایید.
- برای تمیز کردن دستگاه از دستمال مرطوب استفاده کنید و اجازه ندهید قطره ای آب وارد دستگاه بشود.
ملاحظاتی برای خرید دستگاه پمپ تزریق
در هنگام انتخاب سیستم سن و مشکلات بیمار را در نظر بگیرید. به علت ازدیار مدل های مختلف، بهترین انتخاب کمی دشوار خواهد بود. در هنگام خرید، وسایل جانبی دستگاه را نیز مدنظر داشته باشید. برای خرید بهترین و مناسب ترین دستگاه بهتر است موارد زیر را در نظر داشته باشید:
- مکانیسم ایجاد فشار
- دقت و محدوده جریان
- حجم سیستم
- زمان وارد شدن دارو
- انواع آلارم ها
- قفل تزریق
- عمر باطری
- وزن و ابعاد دستگاه