یونیت پرتابل یا تجهیزات قابلحمل دندانپزشکی
یونیت پرتابل دندانپزشکی، به تجهیزاتی اطلاق میشود که قابلیت حمل را دارند و برای استفاده در شرایط خاص مورداستفاده قرار میگیرند. درواقع اغلب این یونیتها قابلحمل، کمحجمتر و در ابعاد کوچک طراحی میشوند، با این ویژگیها شاید این تصور در ذهن ایجاد شود که این یونیتها از کارایی و بازده کاری کوتاه یا عمر مفید کوتاهی برخوردار هستند؛ اما باید گفت اغلب افرادی که با این سری تجهیزات کار میکنند هرگز با کمبود امکانات مواجه نشدهاند. درواقع این دسته یونیتها میتوانند بهصورت تمام عمل کنند و نیازهای یک دندانپزشکی مجهز را تأمین مینمایند.
کاربرد یونیتهای دندانپزشکی پرتابل
- در مناطق محروم یونیتهای پرتابل کارایی فراوانی دارد.
- برای بیمارانی که امکان حرکت را ندارند.
- برای افراد سالمند و معلول که قادر نیستند به مطب دندانپزشکی مراجعه نموده و از خدمات کلینیکی برخوردار نباشند.
وزن این دستگاهها در حدود 25 کیلوگرم است. برعکس دستگاههای ثابت که بهوسیله ماشینهای مخصوص حمل میشوند، میتوان به سهولت با هر وسیله نقلیهای آنها را جابهجا نمود.
- این گروه از یونیتهای دندانپزشکی به سهولت بازشده و قابلاستفاده میباشند و در پایان میتوان بهراحتی آنها را جمع کرده و برای کار بعدی در مکانی دیگر استفاده نمود. کلیه تجهیزاتی که بر روی این یونیتها نصب میشوند با تقاضای دندانپزشک مطابقت دارند و میتوان برخی از آنها را تغییر داد.
تجهیزات قابلنصب بر روی یونیتهای پرتابل
کراشور که شامل لیوان، کاسه و ساکشن میباشد
توربین هوا
میکرو موتورها
انواع هند پیس های دندانپزشکی
جعبهابزار موردنیاز برای جراحی دندان
لامپ دندانپزشکی
مخزن آب
دستگاه تصویربرداری از دندان
مانیتور دندانپزشکی
تخت و سایر امکانات دندانپزشکی
باید دانست که تمامی این تجهیزات در زمان طراحی و ساخت از استانداردهای لازم برخوردار میباشند و علاوه بر رعایت این استانداردها، اقدامات حفاظتی در زمان حمل و جابجایی یونیتهای پرتابل پیشبینیشده است.
بهعنوان نمونه میتوان به مواد موجود در ساخت بدنه قطعات اشاره کرد که علاوه برداشتن مقاومت فراوان در برابر ضربه از وزن کمتری برخوردار میباشند و برای سهولت در امر حملونقل از چرخهای مستحکم و در اندازههای مناسب که قابلیت جمع و قفل شدن را نیز دارند.
دستگاه تصویربرداری باقابلیت حمل، بسیار شبیه موارد موجود در کلینیکهای دندانپزشکی میباشد و فقط دارای یکپایه چرخدار مناسب با حداقل لرزش است. در برخی از این یونیتها یک دوربین دهانی جهت عکس گرفتن از داخل دهان که بر روی پایه دستگاه عکسبرداری قرار دارد، موجود میباشد.
مانیتور با امکان نصب بر روی یونیت دندانپزشکی در اندازههای کوچکتر جهت کاهش حجم مجموعه مورداستفاده قرار میگیرد. بهاینترتیب تصویربرداری از درون دهان و امکان مشاهده دهان و عکسها با بزرگنمایی بیشتر از طریق این دستگاه فراهمشده است.
تختهای دندانپزشکی پرتابل با تنظیمات و قابلیتهایی نظیر امکان تغییر ارتفاع تخت، قابلیت تنظیم زاویه پشتی، امکان تنظیم ارتفاع و زاویه زیر سری و همچنین امکان حرکت پشتی و قسمت پایی میتوانند در اختیار دندانپزشک قرار بگیرند. جنس این مواد از مواد مقاوم و با وزن سبک و کم انتخابشده است. جهت حرکت دادن تخت دندانپزشکی از روشهای مختلفی استفاده میشود که از طریق جکهای پیجی یا جک هیدرولیکی صورت میگیرد.
یکی از مواردی که در کلینیکهای دندانپزشکی از اهمیت ویژهای برخوردار است نیاز به نور کافی و مناسب، مخصوصاً در عملهای جراحی بر روی دندان بیمار میباشد که از طریق لامپ دندانپزشکی فراهم میشود. برای تأمین این خواسته جهت یونیتهای پرتابل و جلوگیری از هر نوع ضربه و سوختن لامپها در زمان جابهجایی آن تدابیر لازم اتخاذشده است.
یونیت وسایل تراش نیز از یونیتهای مهم واصلی موجود در یونیت پرتابل به شمار میرود که دارای حداقل میکرو موتور، توربین هوا و سرنگ میباشد.
چگونه یک یونیت مناسب انتخاب کنیم؟
یونیت درواقع میز کار دندانپزشک به شمار میرود و از آن بهعنوان قلب یک مطب یا کلینیک میتوان نام برد؛ بنابراین در هنگام تهیه این تجهیزات علاوه بر زیبایی و سلیقه باید بدانید که چه نوع یونیت با چه امکاناتی را در نظر دارید تا بتوانید یک خرید آگاهانه، رضایتبخش و مطابق باسلیقه داشته باشید.
عواملی که در خرید یونیت و صندلی دندانپزشکی باید مدنظر داشت شامل:
- هزینه و قیمت یونیت
- کیفیت و رعایت نکات ایمنی و استاندارد
- موارد مربوط به جذابیت و زیبایی
- سایر امکانات وآپشن ها
- چگونگی کار کردن با یونیت
- تضمین خدمات پس از دریافت تجهیزات و گارانتی یونیت
- رعایت مواردی که در زمان نصب یونیت باید مدنظر داشته باشیم.
لوازم دندانپزشکی بر طبق نوع کار و خطرات احتمالی ناشی از انتقال عفونت شامل سه گروه میباشند.
وسایل خطرناک بحرانی که در اثر برخورد با بافت نرم و نفوذ در استخوان بسیار آلوده و خطرناک میشوند؛ مانند وسایل جراحی و سرسوزن؛ بنابراین باید با روش استریلیزاسیون حرارتی کاملاً استریل شوند و یا درصورتیکه یکبارمصرف هستند باید با روشهای مناسب و صحیح معدوم و دور انداخته شوند.
وسایل نیمه بحرانی این وسایل در بافت نرم نفوذ نمیکنند و درنتیجه بااستخوان تماس پیدا نمیکنند و تنها با مخاط و پوست ناسالم در ارتباط هستند که شامل آینههای دندانپزشکی و فیلم نگهدارنده میباشند. این تجهیزات باید به روش استریلیزاسیون حرارتی، استریل شوند و درصورتیکه حساس هستند از طریق مواد ضدعفونیکننده قوی ضدعفونی شوند.
وسایل غیر بحرانی دستگاه رادیوگرافی نظیر تیوپ، کابینتها و دیگر وسایل غیر بحرانی درصورتیکه آلوده شوند باید از طریق مواد ضدعفونیکننده متوسط ضدعفونی شوند.
هند پیس ها نیز در گروه وسایل نیمه بحرانی واقع میشوند و باید در فواصل درمانی بین هر بیمار از طریق روش استریلیزاسیون حرارتی استریل شوند و ضدعفونی کردن آنها بهوسیله مواد ضدعفونیکننده قوی ممنوع میباشد.
باید دانست که کارشناسان نظارت بر امور درمانی در هنگام مراجعه به مراکز و مطبهای دندانپزشکی باید بر طبق متوسط هر تعداد مریض در روز نسبت به بازرسی و کنترل هند پیس ها و نحوه استریلیزاسیون یونیت و تجهیزات ملزومه نظارت کامل داشته باشند.