آیا دندان های شیری نیاز به مراقبت دارند ؟
در اغلب کودکان 6 ماهه اولین دندان های شیری نمایان می شوند بقیه دندان تا اواخر 2 تا 3 سالگی در می آیند. تعداد دندان های شیری در هر فک10 عدد و درتمام دهان 20 عدد می باشد.
له کردن و جویدن غذا تا سن 6 سالگی بر عهده این دندان ها می باشد. بعد از این دندان های دائمی می رویند. تا سن 12 یا 13 سالگی کلیه دندان های شیری می ریزند و اثری از دندان شیری در دهان باقی نمی ماند.
باور غلط در بین مردم این است که دندان های شیری به خاطر عمر کوتاهشان اهمیت زیادی ندارند و مراقبت از آن ها اهمیت چندانی ندارد.
به اعتقاد برخی پدران و مادران زود خراب شدن دندان های شیری و کشیدن آن ها زیاد مهم نیست زیرا دندان های دائمی جایگزین آن ها می شود. متاسفانه اگر دندان شیری زودتر از موقع از دست برود ، دندان های مجاور به محل دندان خالی حرکت کرده و فضای بقیه دندان ها را اشغال می کند به این ترتیب با رویش دندان دائمی جایگزین با کمبود فضا مواجه خواهد شد.
همچنین در صورتی که مراقبت کافی از دندان شیری انجام نشود، باعث پوسیدگی و از دست رفتن این دندان ها می شود که باعث رویش نابه جا یا عدمرویش دندان های دائمی زیرین می شود.
مراقبت از دندان های شیری کودکان زیر یک سال
- کودک را در هنگام خواب با بطری شیر و یا شیر دادن شبانه نخوابانید، زیرا باعث پوسیدگی دندان های پیشین خواهد شد.
- پس خوردن شیر دندان های کودک را با گاز تمیز کنید.
- از دادن تنقلات قندی و نشاسته ای در بین روز خود داری کنید و با برنامه غذایی مناسب به کودک خود غذا بدهید.
- به کودک خود کمتر مواد شیرین و شکلات بدهید و در صورت مصرف دندان های او را با مسواک بشویید.
- از تنقلات مغذی و مفید مانند گردو، کشمش و پسته استفاده نمایید.
- به طور منظم کودک را برای معاینه به نزد دندان پزشک برده تا از سلامت دندان های شیری وی اطمینان کسب نمایید برای حفظ سلامت دندان های کودک، یک برنامه ریزی متعادل و مناسب برای فرزند خود از متخصص دندان پزشک کودک در خواست کنید.
- رویش دندان های دائمی و مراقبت از دندان های شیری تا زمان مشخص لازم و ضروری می باشد.
- به بهداشت دهان کودکان مانند یک فرد بزرگ سال به شکل منظم و مرتب توسط خود یا دندان پزشک توجه داشته باشید.
متاسقانه پوسیدگی در دندان های شیری در قیاس با دندان های دائمی به سرعت به عصب دندان رسیده و باعث ناراحتی و درد در محل دندان می شود. پس با مشاهده کوچکترین علامت پوسیدگی در دندان شیری در مقایسه با دندان های دائمی باید کودک را نزد دندان پزشک کودکان برده تا دندان پوسیده ترمیم پیدا کند.
هرگز به اصرار و پافشاری کودک خود جهت خرید آدامس ، نوشابه و انواع خوراکی های قندی توجه نکنید و از نمونه های بدون قند خریداری یا با قند طبیعی استفاده کنید.
طبق تحقیقات انجام شده تعداد دفعات استفاده از مواد قندی و تایم مصرف این مواد معمولا در دو نوبت است پس با افزایش دفعات مصرف مواد قندی نظیر شکلات های چسبنده ، شیرینی و دیگر مواد قندی میزان پوسیدگی در دندان های شیری افزایش خواهد داشت.
توصیه می شود روزی 3 لیوان شیر مصرف کنید و به جای نوشیدن مواد قندی از شیر استفاده کنید.
دیدگاه خود را در میان بگذارید