با تجهیزات تصویر برداری در پزشکی بیشتر آشنا شوید
یکی از مهمترین عواملی که در تشخیص و درمان بسیاری از بیماری های دهان و دندان موثر است، استفاده از تجهیزات تصویر برداری دندانپزشکی می باشد.این تجهیزات قادر می باشند جزییات بسیار زیادی را در اختیار متخصصین قرار دهند و منجر به ایجاد یک تشخیص جامع بشوند. می توانیم با یک مثال ساده شما را از اهمیت تجهیزات تصویر برداری دندانپزشکی آشنا کنیم.
تصور کنید با شخصی روبرو می شوید که مانند دانسته های قبلی شما و متونی که خواندید نباشد. چگونه تجربه ی خود را با افراد دیگر در میان خواهید گذاشت؟ آیا او را به 10 یا 100 نفر نشان خواهید داد؟ قطعا اگر بخواهیم به صورت علمی رفتار کنیم کافی نیست. باید همه او را ببینند. آیا این روش برای بیمار شدنی و خوشایند می باشد؟ دقیقا در همین جاست که اهمیت تصویر برداری برای ما روشن خواهد شد. به وسیله پخش یک عکس هم خیال مریض راحت می شود و هم وقت علم را نمی گیریم.
انواع تصویر برداری پزشکی
- رادیولوژی ساده
از طریق تولید اشعه ایکس در یک تیوپ و به وسیله یک سری شرایط و تکنیک های لازم و عبور اشعه ایکس از بدن بیمار و اصابت آن با فیلم و بعد از آن ثبت تصویر به وسیله دستگاه های ثبوت و ظهور از عضو های مختلف بدن تصویر برداری می شود.
- سی تی اسکن
تصویر برداری در این دستگاه مقطعی و عرضی می باشد که به وسیله چرخش دستگاه به دور عضو مد نظر صورت می گیرد و هر عضو را در هر چرخش در کم ترین زمان تصویرگیری می کند و این تصاویر به وسیله کامپیوتر بازسازی می شود.
- ام آر آی
در یک میدان مغناطیسی بزرگ بیمار قرار می گیرد، امواج رادیویی که از طرف دستگاه فرستاده می شود بر روی هسته اتم هیدروژن در بدن اثر می گذارد و آن ها را درون یک میدان مغناطیسی قرار می دهد. بعد از آن تصویر برداری به وسیله کامپیوتر از مقاطع مختلف اعضای بدن صورت می پذیرد.
- دستگاه PET ( Positron Emission Tomogeraphy) :
در هنگام استفاده از این دستگاه یک عنصر رادیواکتیو که پوزیترون تولید می کند، داخل بدن بیمار می شود و بعد از آن 2 عدد پرتو گاما تولید می شود. بر اساس این آناتومی و فیزیولوژی بدن در این سیستم مشخص می شود.
- پزشکی هسته ای (RNI)
ماده ای رادیواکتیو به وسیله داخل رگی یا خوراکی و یا استنشاقی مورد استفاده بیماران قرار می گیرد. به خاطر اعمال متابولیک درون بدن، این مواد رادیواکتیودر محلی خاص از بدن تجمع می یابند. بعد از آن یک دوربین به نام دوربین گاما در این سیستم تعداد تشعشعات گامای ساطع شده از بیماران را شمارش کرده و میزان جذب اکتیویته در آن عضو را مورد نظر را نشان می دهد. در نتیجه یک بیماری خاص مانند تومور، به وسیله شمارش تغییرات به وجود آمده قابل شناسایی و تشخیص بیماری شود.
- اسکنر فسفر پلیت (PSP)
هنوز هم نوع غالب رادیوگرافی های دیجیتال موجود در بازار، سیستم رادیوگرافی مبتنی بر سنسور می باشد. اما در چند سال گذشته نوعی دیگر از رادیوگرافی دیجیتال به عنوان فسفر پلیت، جایگاه ویژه ای در دندانپزشکی پیدا کرده است. برند های مختلفی از این دستگاه در بازار موجود می باشد.
کار با سیستم رادیوگرافی فسفر پلیت بسیار ساده تر از سیستم های مبتنی بر سنسور برای کاربران و دندانپزشکان می باشد. فسفر پلیت ها می توانند در هولدر های کیت RINN موجود استفاده شوند و اغلب نازک تر از فیلم هستند.
- ایکس ری
این سیستم بسیار پیشرفته و مدرن می باشد همراه با قابلیت های ویژه برای دریافت تصویری کامل از محتویات البسه و بدن انسان است. تصویر سازی بسیار شفاف و با کیفیت با دوز بسیار اندک می باشد. میزان دوز دریافتی برای هر شخص و هر اسکن حداکثر به مقدار 0.4 mcsv می باشد. این مقدار بسیار کمتر از آن مقداری است که روزانه هر فرد در فضای آزاد دریافت می کند. نکته قابل توجه این است که این میزان دوز برای تمامی گروه های سنی اعم از کودکان خانم های باردار، بیماران قلبی و … کاملا بدون ضرر و خطر می باشد.
- دستگاه OPG
یکی از پرکاربرد ترین دستگاه ها در حوزه تصویر برداری فک و صورت دستگاه OPG می باشد. این دستگاه کمک شایانی در ارتقا سطح کیفی و روند درمان به دندانپزشکان کرده است. امروزه شرکت ها برند های تولید کننده دستگاه OPG در نظر دارند با ارائه قابلیت ها و بالاتر بردن کیفیت محصولات خود رقابت سنگین و نفس گیری در دستگاه های تصویربرداری دندانپزشکی بازار داشته باشند و سهم بیشتری از فروش بازار را به خود اختصاص دهند.
- دستگاه رادیوگرافی
رادیوگرافی دندانپزشکی یا رادیوگرافی تک دندان، یکی از روش های مهم برای ارزیابی دندان ها، استخوان ها و بافت های نرم تر اطراف آن می باشد. یکی از مهم ترین فاکتور هایی که در هنگام خرید دستگاه رادیوگرافی دندانپزشکی باید مدنظر داشته باشیم توجه به مدت زمان اکسپوز و کیفیت بازوهای حرکتی این دستگاه می باشد.
- سنسور RVG (Radio Visio Graphy)
این دستگاه تحولی در تصویر برداری دهان و دندان ایجاد نموده است و تصاویر دیجیتال و با کیفیت همراه با دقت بالا با صرف کمترین زمان ممکن را برای دندانپزشکان عزیز فراهم می آورد. براحتی می توان گفت این فناوری سنسور RVG می تواند جایگزین مناسبی برای رادیوگرافی های اشعه ایکس باشد.
دستگاه RVG با کوتاه ترین زمان ممکن می تواند مراحل تصویربرداری را انجام دهد تا مراحل درمان و جراحی در زمان مناسب و بهینه انجام بشود. به وسیله سنسور RVG مراحل تصویر برداری دندانپزشکی با سرعت پردازش تصویر تا نمایش روی نمایشگر را به سرعت انجام دهد.
دیدگاه خود را در میان بگذارید