نحوه شستشوی ریشه دندان
هنگامی که عصب کشی دندان انجام شد، کانال ریشه دندان از پالپ کاملاً پاکسازی می شود و نیاز به شستشو دارد. شستشو برای دلایل مانند خارج کردن باکتری و میکروب هایی که در حین عمل عصب کشی وارد کانال ریشه دندان ها شد می شوند بکار می روند. باکتری هایی که در طول زمان خارج کردن پالپ با حرکت های متناوب فایل درون کانال ریشه می توانند به درون کانال وارد شده و مشکلاتی به وجود آورند. پس ضروری است تا دندانپزشک در این مدت به صورت مرتب کانال ریشه را شستشو دهد.
مواد شستشو دهنده کانال ریشه کدامند؟
یکی از مهمترین مراحل درمان ریشه، شستشوی کانال های دندان می باشد. دبیردمان اولیه توسط وسایل انجام می شود و حل و تجزیه شیمیایی بافت های باقی مانده در اتاقک کانال ها و پالپ به وسیله شستشو دهنده ها میسر می شود.
از معیار های انتخاب یک محلول مناسب جهت شست و شوی ریشه دندان به موارد زیر اشاره می کنیم:
- حل کردن دبری ها و بافت ها
- سمیت کم
- کشش سطحی کم
- توانایی لغزنده سازی وسایل
- توانایی ضد عفونی کردن کانال
- حذف لایه اسمیر
- تعداد دفعات و مدت زمان لازم برای اثربخشی
لازم به ذکر است آب مقطر کمترین اثر را داراست و همچنین محلول نرمال سالین اثر بخشی چندان مناسبی نخواهد داشت.
- سرم شستشو یا محلول نمکی که در داروخانه ها موجود می باشد و مورد استفاده برای شستشوی کانال ریشه دندان می باشد.
- محلول کلرهگزیدین که یک دهانشویه آنتی باکتریال قوی می باشد که برای شستشوی ریشه در کانال عصب کشی استفاده می شود.
- EDTA یکی از مواردی است که خاصیت آنتی باکتریال قوی دارد و در شستوشوی کانال ریشه دندان کاربرد فراوان دارد.
- هیپوکلریت سدیم ،شست و شوی قوی و ارزانی است که توانایی بالایی در حل کردن بافت دارد.
- RC-PREP، یکی از معروف ترین مواد شست و شو دهنده و لغزنده کننده کانال است . این ماده در آب حل نمی شود.
وسایل شستشودهنده ریشه دندان
در شستشوی کانال ریشه به یک سرنگ شستشو و یک سر سوزن مناسب نیاز داریم که دندانپزشک مقداری از محلول شستشو دهنده را داخل سرنگ کشیده و با استفاده از سر سوزن مناسب داخل ریشه دندان هدایت می کند. سرنگ ها با گنجایش 5cc,10cc,20cc در بازار موجودند.
زمان مناسب برای شستشوی ریشه دندان
هنگامی زمان شستشوی ریشه دندان شروع می شود که دندانپزشک از پاکسازی تمام ریشه دندان از پالپ دندان اطمینان پیدا کرده باشد. در این زمان دهانه ورود عصب از طرف کف دندان (اوریفیس) به وسیله دندانپزشک کمی گشادتر شده و سر سوزن مخصوص شستشو کمی خم شده و درون کانال فرو می رود به صورتی که در داخل کانال گیر نکند، در این هنگام محلول سیتسو به وسیله سر سوزن به داخل کانال هدایت شده و شستشوی نهایی انجام می گیرد.
تبعات شستشوی ناکافی ریشه دندان
اگر شستشو بعد از عمل عصب کشی دندان به صورت کامل و به موقع انجام نشود، ممکن است باعث نفوذ باکتری های دهان و بزاق بیمار به داخل کانال ریشه دندان شود و باعث به وجود آمدن عفونت و التهاب شود و بعد از درمان، بیمار باید تا مدت زیادی با مشکلاتی مانند درد های زیاد و یا آبسه مواجه شود.
چرا شستشوی کانال در بین جلسات درمان ریشه باید انجام شود؟
اگر بیماری باوجود آبسه و عفونت برای عصب کشی به دندانپزشک مراجعه کند، حتماً باید عصب کشی در 2 جلسه یا بیشتر انجام شود و بعد از پاکسازی کامل کانال ریشه دندان از پالپ شستشو داده شود و دندان پانسمان شود و زمان لازم جهت برطرف شدن آبسه و عفونت طی شود، سپس دندانپزشک اقدام به پرکردن تاج دندان و ریشه می کند.
تمیز کردن پالپ دندان به چه صورت می باشد
بافت های مرده و آلوده پالپ به وسیله سوراخ ایجاد شده از دندان خارج می شوند. برای انجام این کار از ابزار های مخصوص استفاده می شود. ناحیه مورد نظر بی حس می شود و هیچ دردی را احساس نمی کنید. در این مرحله شکل دهی ریشه نیز علاوه بر تخلیه مواد عفونی و سمی نیز شکل می گیرد. شکل دهی یعنی تراشیده شدن و تمیز کردن دیواره های مجرای ریشه دندان که به این ترتیب کمی بزرگتر می شود. با این روش تمامی مواد آلوده موجود در دیواره ها بازسازی شده و محفظه خالی آماده برای پر شدن می شود.
ابزارهای مورد نیاز برای تخلیه و تمیزکردن پالپ
برای انجام این کار از مجموعه ابزارهایی به نام فایل استفاده می شود. شکل ظاهر فایل مانند سوزن است با سطحی زبر و قابل انعطاف می باشد. سطح آن مانند سوهان می باشد. دندانپزشک به وسیله بالا و پایین کردن فایل در محفظه پالپ آن را تمیز می کند. به این صورت دیواره های مجرای ریشه تراشیده و تمیز می شوند.
در بعضی مواقع دندانپزشک ممکن است از چندین فایل استفاده کند به این ترتیب که قطر هر فایل از فایل قبلی بزرگ تر می باشد. این روش برای مواقعی به کار می رود که برخی آلودگی ها در دیواره مجرای ریشه فرو رفته باشند و تنها با این روش از بین می روند.
مهمترین فرایند تمیز کردن پالپ
مهمترین فرایند تمیزکردن پالپ شست و شوی دندان می باشد.در حین تمیز کردن پالپ دندان، دندانپزشک مرتباً دندان را شستشو می دهد تا آن را از تمام آلودگی ها و ذرات پاک نماید. محلول های شستشو در این زمان مورد استفاده قرار می گیرد. ممکن است دندانپزشک محلول شست و شو را به وسیله نوک اولتراسونیک داخل دندان به هم بزند. در این زمان ممکن است احساس لرزش و ارتعاش در دندان احساس کنید. در مرحله آخر دندان با مواد مخصوص پر شده و مهر و موم می گردد.
دیدگاه خود را در میان بگذارید