نمایشگر ضربان قلب، گوشی پزشکی یا (استتوکوپ) چیست؟

نمایشگر ضربان قلب، گوشی پزشکی یا (استتوکوپ) چیست؟

گاهی اوقات متوجه تپش‌های قلب خود شده‌اید. معمولاً ضربان قلب منظم و بدون صدا می‌باشد اما اگر دچار تپش‌های نامنظم و یا ضربات خاصی شدید، نباید به‌سادگی از این حادثه عبور کنید. پزشک در ابتدا ممکن است از شما نوار قلب بگیرد و امکان دارد نوار قلب نرمال باشد اما ممکن است پزشک بخواهد از طریق دستگاه مانیتورینگ ضربان قلب و نمایش گر قلب از سلامت قلب اطمینان حاصل کند.

تپش قلب علل مختلفی دارد، ممکن است برای افرادی که دچار تنگی عروق قلبی هستند، هشداری برای بروز سکته‌های قلبی باشد یا امکان دارد فرد دچار پرکاری تیروئید شده و به همین علت، فرد بیمار دچار تپش قلب می‌شود.

 گوشی پزشکی یا دستگاه ضربان قلب

به‌وسیله گوشی پزشکی می‌توان صدای درون بدن انسان و حیوانات را شنید. این دستگاه دارای یک دیسک کوچک است که وقتی در تماس باپوست قرار می‌گیرد، از طریق دو لوله متصل به گوش‌ها صدا را انتقال می‌دهد. به‌وسیله این گوشی می‌توان صدای قلب ریه، روده‌ها و رگ‌ها را شنید.

دقت گوشی پزشکی یا استتوکوپ بسیار بالا است و کوچک‌ترین صداهای ضعیف را تشدید کرده و به گوش پزشک می‌رساند؛ بنابراین نیاز نیست پزشک گوش خود را به بدن بیمار بچسباند، کاری که در قدیم اطبا انجام می‌دادند. به‌این‌ترتیب با پیشرفت تجهیزات پزشکی، تشخیص بیماری برای پزشک آسان‌تر شده است. گوشی‌های پزشکی خدمات بزرگی در تشخیص به هنگام ناراحتی‌های قلبی به بشر کرده‌اند.

ساختار گوشی پزشکی

گوشی طبی از سه قسمت تشکیل‌شده است. مهم‌ترین بخش آن هدست است که شامل بخش‌های گوش و سر می‌باشد. بخش دو به قفسه سینه مربوط است در این قسمت یک قطعه بانام دیافراگم وجود دارد که صداهای با فرکانس بالا را می‌توان شنید. قسمت سوم دارای یک میله است که به سر و سینه وصل می‌شود.

 در هنگام خرید گوشی پزشکی چه نکاتی را باید رعایت کنیم

این وسیله برای معاینات روزانه پزشکی کاربرد بسیار دارد و یک نماد پزشکی به شمار می‌رود؛ بنابراین باید با توجه به تخصص و کارکرد موردنیاز مدل مناسب و برند مشخصی را در نظر داشته باشید. همچنین در زمان کار و دوره آموزش از چگونگی عملکرد آن اطلاعات بیشتری کسب نمایید.

 انواع گوشی پزشکی

گوشی‌های پزشکی با توجه به شغل و تخصص پزشک انواع مختلفی دارند.

  1. گوشی‌های الکترونیک:

این گوشی‌ها برای صداهای با فرکانس پایین مناسب می‌باشند که به‌وسیله باتری کار می‌کنند و با توجه به قیمت بالایی که دارند در بیمارستان‌ها و اتاق‌های اورژانس به کار می‌روند.

  1. گوشی‌های آکوسیت:

این گوشی‌ها ازنظر پزشکان و دامپزشکان نوع رایج و قابل‌اطمینان‌تری نسبت به دیگر انواع می‌باشد.

  1. کاردیولوژی:

این گوشی مانند گوشی آکوسیت طراحی‌شده است. با این تفاوت که می‌تواند کوچک‌ترین صداها را تشخیص دهد و ازنظر متخصصان قلب و عروق گوشی مناسبی می‌باشد. از این گوشی برای تشخیص صداهای قلبی نظیر سوفل و آریتمی استفاده می‌شود.

  1. جنین:

از این گوشی برای شنیدن ضربان قلب جنین استفاده می‌شود. این گوشی‌ها طراحی اولیه‌ای دارند به این صورت که با قرار دادن دیافراگم بر روی شکم مادر می‌توان صدای ضعیف ضربان جنین را دریافت کرد.

 چگونه از گوشی پزشکی استفاده کنیم:

  • ابتدا بر روی هدفون چند ضربه آران بزنید و دقت کنید که هیچ‌گونه سوراخی در لوله و گوشی وجود نداشته باشد. همچنین دیافراگم باید در جای خود قرار داشته باشد.
  • بخش سری گوشی باید در سمت جلو قرار داشته باشد تا بتوان صداها را به‌خوبی شنید زیرا در غیر این صورت نمی‌توانید هیچ صدایی را دریافت نمایید.
  • هدست باید در گوش طوری قرار بگیرد که هیچ صدایی از بیرون شنیده نشود.
  • گوشی باید به نحوی روی بدن بیمار قرار بگیرد که احساس ناراحتی نکند.
  • اگر می‌خواهید صداهای زیاد یا متوسط را بشنوید باید از قسمت دیافراگم گوشی استفاده کنید. اگر می‌خواهید صداهای با فرکانس پایین را دریافت نمایید باید از قسمت صاف آن ستفاده نمایید.

نمونه‌های مختلف مانیتورهای ضربان قلب مراکز پزشکی:

نمونه‌های مختلف مانیتورها جهت بررسی عملکرد قلب و فعالیت‌های قلبی مورداستفاده قرار می‌گیرد. با اختراع، این نمونه‌های مانیتور، خطرات ناشی از حملات قلبی و مرگ‌ومیر ناشی از بیماری‌های قلبی تا حدود زیادی کاهش پیداکرده است. مانیتورهای موجود در بازار از جهت نمایش ضربان قلب بسیار مختلف می‌باشند، همچنین تفاوت آن‌ها در میزان دقت، مدت‌زمان بررسی و میزان هزینه کاربردی آن می‌باشد.

  • مانیتور اکوی قلب
  • هولتر قلب
  • مانیتور نوار قلبی یا الکتروکاردیوگراف

هولتر نمایش گر ضربان قلب چیست؟

یک دستگاه جهت تشخیص بی‌نظمی‌های ضربان قلب می‌باشد. اندازه ابعاد این پایشگر در حد یک تلفن همراه بزرگ می‌باشد. این دستگاه به‌وسیله تعدادی سیم و به کمک چسب‌هایی بر روی بدن بیمار چسبیده می‌شود. این دستگاه قادر است در ۴۸ ساعت نوار بیمار را چک و ضبط نماید.

همچنین می‌تواند هر نوع بی‌نظمی و اختلال در عملکرد قلب را ثبت و نمایش دهد و به‌وسیله پزشک متخصص قلب و عروق هرگونه فعالیت قلب را بررسی نماید. در این دستگاه یک حافظه رایانه‌ای کوچک قرار دارد که به‌وسیله چسب‌های موجود بر روی قفسه سینه، سیگنال ضربان قلب را در خود ضبط می‌کند.

پس از مراجعه بیمار به پزشک بعد از ۲۴ تا ۴۸ ساعت با کمک پزشک، سیم‌ها و الکترود ها جدا می‌شود و بااتصال دستگاه هولتر به کامپیوتر اطلاعات ثبت‌شده آنالیز می‌شود.

نرم‌افزارهای موجود در هولتر با فیلترهای موجود، اطلاعات ثبت‌شده را آنالیز می‌کند و در جدول قرار می‌دهد. همچنین بخش‌های مهم را به شکل نوار قلبی نمایش می‌دهد. این اطلاعات به چاپگر کامپیوتر وصل می‌شود وجهت اطلاع پزشک به بیمار تحویل داده می‌شود.

نحوه صحیح استفاده از هولتر

  • قبل از آزمایش باید دوش بگیرید.
  • ازهر گونه فعالیتی که باعث خیس شدن هولتر می‌شود جلوگیری نمایید.
  • قبل از استفاده از هولتر، از هرگونه لوسیون و کرمی استفاده نکنید.
  • در معرض مناطقی که میدان مغناطیسی دارد قرار نگیرید. ممکن است امواج مغناطیس بر روی نحوه عملکرد دستگاه تأثیر بگذارد.
  • پس از ۴۸ ساعت برای بررسی نتایج ثبت‌شده به پزشک مراجعه نمایید تا برای ادامه روند درمان، پزشک راه‌کار مناسب را دراختیار شما قرار دهد.

دستگاه الکتروکاردیوگرام:

این دستگاه نحوه حرکت موج الکتریکی را در رابطه با قلب نشان می‌دهد. این دستگاه امواج الکترونیکی را به‌وسیله الکتروکاردیوگراف بر روی کاغذ شطرنجی می‌کشد. از نوار قلب برای کسانی که مشکوک به سکته‌های قلبی یا دردهای قلبی هستند، استفاده می‌شود.

برچسب‌ها: بدون برچسب

دیدگاه خود را در میان بگذارید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. قسمتهای مورد نیاز علامت گذاری شده اند *