15 نکته کاربردی درباره ی فایل های روتاری

15 نکته کاربردی درباره ی فایل های روتاری

فایل های روتاری ( فایل چرخشی) از سال 1960 میلادی وارد دانش دندان پزشکی شده است. این فایل ها دارای مزایای بسیاری می باشند که با داشتن ویژگی های خاص به یکی از ابزار های موثر در این عرصه شده است. فایل های روتاری با داشتن ویژگی سوپر الاستیک، آن ها را به یکی از پر کاربردترین ابزار در آناتومی های کانالی تبدیل کرده است. در این مقاله سعی شده چند نکته کاربردی در باره این فایل های چرخشی در اختیار شما قرار دهیم.

نکته1: فایل روتاری به تنهایی منجر به موفقیت درمان نمی شود

دندانپزشکان باید این نکته را در نظر بگیرند که فایل های روتاری تاثیری چندان در شکست و یا موفقیت درمان ندارد. یعنی هیچکدام از ابزارهای ترمیم در صورتی که اصول استفاده و درمان را در آن ها ندانیم منجر به نتیجه مطلوب نخواهد شد. در واقع عواملی مانند اصول اندو و دانش و مهارت دندانپزشک فاکتور های اصلی برای موفقیت درمان هستند و فایل روتاری به تنهایی معجزه نمی کند.

نکته 2: از به کار بردن فایل روتاری نترسید!

بعضی از افراد از به کار بردن وسایل کمکی درمان، هراس دارند و ترجیح می دهند از آن ها استفاده نکنند. اما مطمئن باشید که این وسایل کمکی بسیار در کیفیت و سرعت کار تاثیر گذار هستند و در درمان اصولی و صحیح شما دخیل هستند. این ابزار ها باعث کاهش خطاهای احتمالی حین کار می شوند و درنتیجه کاربرد آن ها در دندانپزشکی توصیه می شود.

نکته 3: شروع کار با روتاری

برای شروع کار بهتر است روی دندان ترمیمی این ابزار را امتحان نکنید، بلکه روی دندان کشیده شده امتحان نمایید.

نکته 4: چه نوع نوار روتاری را انتخاب کنید؟

انتخاب نوع روتاری، بسیار شخصی و سلیقه ای می باشد. البته مسائل اقتصادی نیز در این مورد در نظر گرفته می شود. برای شروع کار بهتر است از سیستم های روتاری با تعداد کمتر و کاربرد ساده تر استفاده کنید. در دفعات بعدی که مهارت تیپر و تورگ و همچنین سرعت شما بیشتر شد می توانید از نوار روتاری با تعداد فایل بیشتر استفاده کنید.

نکته 5: مزیت وجود موتور کنترل تورگ

یکی از مزیت های استفاده از موتورهای کنترا تورگ و چرخش معکوس خودکار دارند، این است که صدای کمی دارند، کار شما را راحت می کنند و بیماران را کمتر مضطرب می کنند. البته مهارت و تجربه شما هم یک مزیت مهم به شمار می آید.

نکته 6: آشنایی با مشخصات سیستم روتاری

برای استفاده از سیستم روتاری باید طبق دستورالعمل های ارائه شده به وسیله کارخانه از آن ها استفاده کنید اما به این نکته دقت کنید که لزوما تمام دستورالعمل های کارخانه بر اساس مطالعات مبتی بر شواهد نیست. برای استفاده از این سیستم بهتر است از تجربیات و دانش همکاران خود بهره ببرید.

نکته 7: روش های استفاده از فایل های روتاری

بیشترین روشی که برای استفاده از روتاری بکار می برند روش کراون داون می باشد. افراد دیگر از روش های دیگر مانند استب بک استفاده می کنند که اگر آماده سازی کرونالی قبل از کاربرد روتاری صورت بگیرد بیشتر عمر می کند و خطای کمتری دارد.

نکته 8 :طریقه استفاده از راتاری

می شود گفت که تمام فایل های روتاری از کانال هایی با مسیر باز وارد می شوند. به عنوان مثال اگر نتوانید یک فایل شماره 10 یا 15 را به طول کارکرد برسانید نخواهید توانست از فایل چرخشی در آن طول استفاده نمایید.

نکته 9: استفاده از لوبریکنت ها

در استفاده از لوبریکنت ها با فایل های روتاری و اثر آن ها بر تورگ نظریات متناقضی وجود دارد اما به صورت کلی در کاربرد روتاری کانال نباید هرگز خشک باشد.

نکته10 : تعداد دفعات استفاده از فایل روتاری

باید حساب دفعات استفاده از این وسیله را داشته باشید تا در دفعه های توصیه شده از این فایل ها بهره ببرید. این نکته را در نظر داشته باشید که در کانال های کرودار و باریک، عمر وسایل روتاری کوتاه تر می باشد.

نکته 11: بازرسی دستیاران

بعد از هر کار از فایل های روتاری باید آن ها را از نظر باز شدن پیچ ها، تغییر شکل و کوتاه تر شدن نوک فایل به وسیله دستیاران دندانپزشک مورد بررسی قرار بگیرند. این نکته خیلی حائز اهمیت می باشد و دستیاران خود را برای صرفه جویی بی مورد و یا بی دقتی مواخذه کنید.

نکته 12: استفاده از گراف

برای شروع کار اندو، به یک گراف اولیه نیازمندیم. اما هنگام استفاده از روتاری  به تفسیر گرافی دقیق تر نیازمندیم. توجه ویژه به کروهای یک سوم آپیکال و رابطه کانال ها داشته باشید.

نکته 13:عمر روتاری

در بعضی کشور ها مانند انگلیس، روتاری ها یک بار مصرف می باشند. اما به دلیل مقرون به صرفه نبودن این امر در کشور ما، با بکار بردن ابزاری مانند گیتس، فایل های دستی هدستروم و یا آماده کردن اولیه کانال به وسیله ابزار های دستی می توان عمر این ابزار را چندین برابر کرد.

نکته14: بعد از اتمام کار نوارهای روتاری

بعد از اینکه هر بار خارج کردن فایل از کانال ها، باید آن ها را با گاز مرطوب، تمیز کرد. این کار باعث بیشتر شدن قدرت دبری بیشتر و احتمال جدا شدن وسیله داخل کانال را کم می کند. فایل ها را نیز باید بعد از هر استفاده استریل کرد. از وسایل اتوکلاو می توان برای استریل کردن این وسیله استفاده کرد.

نکته 15: شکسته شدن فایل در کانال

اگر فایل درون کانال شکست، خونسردی خود را کنترل کنید! یک گراف تهیه کنید. هرچه محل جدا شدن کرونالی باشد، مشکلات کمتر خواهد بود. اگر بتوانید با یک فایل کوچک از کنار وسیله جدا شده عبور کرد و مسیر کانال باز شود، کمترین احتمال شکست درمان وجود خواهد داشت. برای اینکه به مشکلات بزرگ تر برخورد نکنید، بیمار را به اندودونتیست که مخصوص این امور آموزش دیده اند ارجاع دهید.

برچسب‌ها: بدون برچسب

دیدگاه خود را در میان بگذارید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. قسمتهای مورد نیاز علامت گذاری شده اند *