کامپوزیت

کامپوزیت چیست:

کامپوزیت ماده ای ترکیبی از جنس پلاستیک و شیشه میباشد که برای ترمیم دندان های پوسیده از آن استفاده میشود. . کامپوزیت دندان از ماده ای به نام رزین کامپوزیت ساخته می شود ، در اصل همان ماده ای که برای پر کردن دندان استفاده می شود.هم چنین از کامپوزیت برای بهتر کردن ظاهر لبخند افراد به وسیله تغییر رنگ و یا مرتب کردن ظاهر آن ها استفاده میشود. کامپوزیت، یکی از روش‌های لمینت دندان می‌باشد که برای اصلاح طرح لبخند افراد بکار گرفته مبشود و امروزه طرفداران زیادی دارد.

تاریخچه کامپوزیت:

در اواخر دهه ۱۹۶۰، رزین‌های کامپوزیتی به عنوان جایگزینی برای سیلیکات‌ها و رزین‌های غیرمجاز معرفی شدند که اغلب توسط پزشکان در آن زمان مورد استفاده قرار می‌گرفت. رزین‌های کامپوزیتی ویژگی‌های برتر را نشان می‌دهند که خواص مکانیکی آن‌ها نسبت به سیلیکات‌ها و رزین‌های غیرمستقیم بهتر است. کامپوزیت رزین‌هایی در دهه ۱۹۷۰ معرفی شدند که با نور واکنش می‌دهند. برای اولین بار به منظور شروع واکنش‌ها، از نور فرابنفش استفاده می‌کردند، اما این روش دارای عمق درمان محدود بود و اثرات نامطلوبی برای بیماران و پزشکان داشت. به همین دلیل، مدتی بعد به منظور انجام واکنش پلیمریزاسیون مناسب بین ترکیبات کامپوزیتی استفاده از نور مرئی جای گزین نور فرابنفش شد.

انواع کامپوزیت:

1- کامپوزیت های ماکروفیل:

اولین نوع کامپوزیت دندان که وارد بازار شد، کامپوزیت ماکروفیل می‌باشد. این نوع کامپوزیت حاوی ذراتی از 10 میکرومتر تا 50 میکرومتر است که در مقایسه با مواد امروزی بسیار بزرگتر می‌باشد. بزرگی این ذرات تاثیر خوبی در دوام و مقاومت بالای کامپوزیت می‌گذارد اما از طرفی پولیش یا تمیز کردن سطح ترمیم را دشوار می‌کند.

2- کامپوزیت های میکروفیل:

در سال 1970 میلادی، نسل جدیدی از کامپوزیت‌ دندان وارد بازار دندانپزشکی شدند که حاوی ذرات کوچکتر از 100 نانومتر هستند
و همین موضوع باعث شده انجام پولیش بسیار راحت انجام شود و بخش ترمیم شده توسط میکروفیل کاملا یکدست و صاف باشد. اما این نوع کامپوزیت نسبت به کامپوزیت ماکروفیل دوام و استحکام کمتری دارد.

موارد کاربردی:

این کامپوزیت‌ها به‌طور انحصاری در دندان‌های قدامی قابل کاربردند، اما فقط در خارجی‌ترین لایه‌ی ترمیم که در تماس با دندان مقابل نباشد.بسیار مناسبی برای دندان‌های قدامی و درمان‌هایی مانند کامپوزیت ونیر هستند. به دلیل استحکام پایین، کامپوزیت‌های میکروفیل به هیچ عنوان در دندان‌های خلفی قابل کاربرد نیستند.از کامپوزیت‌ های میکروفیل موجود در کشور می‌توان به renamelmicrofill متعلق به کارخانه cosmodent اشاره کرد…

3- کامپوزیت های نانو هیبرید و میکرو هیبرید:

محدوده ذرات آنها از 100 نانومتر کمتر هستند. از مزیت های این نوع از انواع کامپوزیت ها می توان به افزایش مقاومت آنها در برابر ساییدگی و دوام و استحکام بالا اشاره کرد. ولی یکی از معایب آنها این است که با گذشت زمان زیبایی خود را از دست خواهند داد. این نوع ماده به دلیل یکدست نبودن سطح ترمیم، باعث کاهش تاثیر پولیش و خاصیت بازتاب‌کنندگی می‌شود.

موارد کاربردی:

به عنوان مثال در دندان‌هایی که درمان ریشه شده‌اند و نیاز به بیلداپ دارند، کامپوزیت‌های میکروهیبرید ماده‌ی انتخابی جهت درمان هستند. بعضی از کامپوزیت‌های میکروهیبرید موجود در ایران متعلق به برند‌های معتبرشامل: Filtek Z250 متعلق به کارخانه 3M ، Gradia Direct متعلق به کارخانه GC ، Point4 متعلق به کارخانه Kerr و Renamel Microhybrid متعلق به کارخانه Cosmodent هستند.

4- نانو کامپوزیت ها:

اندازه ذره های این مدل کامپوزیت 20 نانومتر است.ذرات نانوکامپوزیت به یکدیگر متصل شده و نانوکلاستر (نانوخوشه) را تشکیل می‌دهند.تجمع ذرات کوچکتر و تبدیل آنها به ذرات بزرگتر باعث می‌شود تا قدرت، مقاومت در برابر ساییدگی، قابلیت پولیش و استحکام این نوع از کامپوزیت افزایش یابد. می‌توان گفت این نوع کامپوزیت بهترین نوع کامپوزیت دندان است.

موارد کاربردی:

جهت ترمیم دندان‌های خلفی قابل کاربرد هستند و در برابر نیروهای جویدن مقاومت خوبی از خود نشان می‌دهند. از طرف دیگر این کامپوزیت‌ها به دلیل گلیز سطحی و پالیش‌پذیری بالا، کیفیتی عالی از زیبایی را ایجاد می‌کنند.
به این دلیل کامپوزیت‌های نانوفیل جهت

، بستن فاصله بین دندان‌ها و کامپوزیت ونیر‌ها گزینه‌ای بسیار مناسب خواهند بود.
از کامپوزیت‌های نانوفیل می‌توان به Tetric Evoceram متعلق به برند Ivoclar Vivadent ،Herculite Ultra متعلق به برند Kerr و Z-350 متعلق به برند 3M اشاره کرد.

برچسب‌ها: بدون برچسب

یک پاسخ

دیدگاه خود را در میان بگذارید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. قسمتهای مورد نیاز علامت گذاری شده اند *